Proiectul Legii gazelor, elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova, introduce obligativitatea deținerii rezervelor de stat de gaze naturale, după modelul rezervei de stat de grâu. Potrivit lui Andrei Spînu, vicepremierul de la Chișinău, noua lege va oferi mai multă securitate energetică Republicii Moldova, iar rezervele de gaze naturale cumpărate de autorități ar urma să fie stocate în România sau Ucraina.
Totodată, vicepremierul Andrei Spînu argumentează necesitatea menținerii tarifului la gazele naturale de 11,08 lei moldovenești, cu TVA inclus, pentru o perioadă de 14 luni prin faptul că trebuie să existe o stabilitate a tarifelor. „Mediul de afaceri, cetățenii, instituțiile publice au nevoie de predictibilitate. În acest context este și reglementarea care prevede că tariful se stabilește pentru un an de zile. În condițiile în care avem parte de o anomalie pe piața gazelor și prețul a sărit în aer în a doua jumătate a anului, este logic să avem un tarif care să asigure puțină stabilitate în următoarele 14 luni. Atât timp cât prețul la gaz pe piața internațională va scădea și noi vom avea un preț de achiziție a gazului mai mic, eu voi fi primul care va solicita public revizuirea tarifelor de către ANRE”, a spus Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, citat de presa de la Chișinău.
De asemenea, vicepremierul a mai menționat că pentru a evita situații similare celei din luna octombrie, când Republica Moldova risca să rămână fără gaze naturale, autoritățile de la Chișinău își propun să creeze opțiunea „rezervei de stat de gaze”. În același context, Andrei Spînu a remarcat că gazul urmează a fi achiziționat în lunile de vară, la un preț redus și stocat în România sau Ucraina.
„Rezerva de stat de gaz ar trebui să fie la fel cum avem rezerva de grâu sau păcură. De aceea, în legea gazelor, pe care o promovăm acum și cu care, în curând, vom merge în Parlament, stabilim obligația ca să se facă aceste rezerve de stat pe minimum două luni de iarnă. Odată ce vom avea acest angajament în legislație, această rezervă va trebui să fie. E vorba cam de 300 de milioane de metri cubi. Plec în România, iar un subiect de discuție va fi rezervarea de capacități pentru stocurile de gaz. Există disponibilitate din partea ambilor vecini” a mai declarat Andrei Spînu.
În prezent, Republica Moldova achită Gazpromului 430 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale. În baza prețului de achiziție a fost stabilit tariful de 11,08 lei moldovenești, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaz. Autoritățile de la Chișinău asigură compensarea parțială a tarifului. Astfel, pentru primii 50 de metri cubi de gaze naturale consumatorii achită un tarif de 6,8 lei moldovenești, pentru următorii 100 de metri cubi consumatorii achită 7,9 lei moldovenești, restul sumei fiind compensată de stat. Nu este compensat consumul de gaze ce depășește 150 de metri cubi.