Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene și cei ai instituțiilor europene au recunoscut miercuri inițiativa trio-ului Georgia, Republica Moldova și Ucraina de a consolida cooperarea lor cu Uniunea Europeană, într-o declarație comună adoptată între Uniunea Europeană și cele cinci state ale Parteneriatului Estic la finalul unui summit desfășurat la Bruxelles.
„Ne-am reunit pentru a reafirma angajamentul nostru ferm față de Parteneriatul nostru estic strategic, ambițios și orientat spre viitor, care rămâne ferm ancorat în valori fundamentale comune, în interese reciproce, într-o însușire în comun a proceselor, precum și în responsabilitate, incluziune, diferențiere și răspundere reciprocă”, se arată în documentul respectiv.
De asemenea, în declarație s-a vorbit și despre inițiativa trio-ului Georgia, Republica Moldova și Ucraina de a consolida cooperarea lor cu Uniunea Europeană.
„În concordanță cu principiul diferențierii și cu cel al incluziunii, UE recunoaște inițiativa trioului de parteneri asociați, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, de a consolida cooperarea cu UE și ia act de coordonarea sporită între aceștia cu privire la chestiuni de interes comun legate de punerea în aplicare a acordurilor de asociere și a zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, precum și cu privire la cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic. În acest context, pe baza progreselor înregistrate până în prezent, în cadrul discuțiilor comune privind reforme legate de asociere, pentru a facilita punerea în aplicare deplină a acordurilor de asociere/a zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, UE și toți partenerii interesați vor explora opțiuni pentru o cooperare sectorială consolidată, inclusiv în următoarele domenii, însă fără a se limita la acestea: dubla tranziție verde și digitală, conectivitatea, securitatea energetică, justiția și afacerile interne, comunicarea strategică și îngrijirile de sănătate. În același timp, UE continuă să sublinieze importanța principiului incluziunii, oferind un acces egal la oportunități și resurse pentru toți partenerii interesați”, s-a mai punctat în Declarația comună a Summitului Parteneriatului Estic, care are 22 de pagini.
Potrivit sursei citate, ca dimensiune specifică a politicii europene de vecinătate, Parteneriatul Estic permite apropierea dintre Uniunea Europeană și partenerii săi din Europa de Est. Acesta urmărește „să încurajeze stabilitatea, prosperitatea și cooperarea reciprocă și să avanseze angajamentul față de reformele necesare și pentru a aborda provocările globale și regionale cu care ne confruntăm, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri”.