Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat pe 20 decembrie 2021 cererile R. Moldova pentru programul de reformă economică, care vor permite debursarea a aproximativ 84,4 milioane de dolari, potrivit un comunicat al FMI.
„Autoritățile moldovenești au făcut progrese lăudabile în reabilitarea sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare (…) În timp ce asistența financiară de urgență din partea partenerilor internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa, cu guvernanță de lungă durată și slăbiciuni structurale care inhibă convergența veniturilor. În acest context, programele susținute de FMI în cadrul Fondului extins și al Facilității extinse de credit au trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post-pandemie; în al doilea rând, să abordeze nevoile stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, să consolideze guvernanța și cadrele instituționale ale Republicii Moldova”, a declarat directorul general adjunct și președinte interimar al FMI, Kenji Okamura, în urma discuțiilor în Consiliul executiv.
Acesta a subliniat că, pentru a susține redresarea, este necesară o combinație puternică de politici, inclusiv o poziție fiscală pe termen scurt care echilibrează cu atenție asistența socială vizată și cheltuielile pentru dezvoltare, adăugând că reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei actuale.
„Privind în perspectivă, autoritățile ar trebui să își continue eforturile de îmbunătățire a credibilității și eficacității politicii băncii naționale; consolidarea supravegherii sectorului financiar, gestionarea crizelor financiare și cadrele macroprudențiale; și să consolideze guvernanța, transparența și responsabilitatea băncii naționale”, a mai adăugat Okamura.
În final, el a adăugat că măsurile propuse, dacă sunt ordonate în mod corespunzător și implementate cu hotărâre, sunt de așteptat să producă câștiguri mari pe termen mediu, deblocând potențialul economic neexploatat al R. Moldova și accelerând convergența veniturilor acesteia cu egalii europeni.