Uniunea Europeană oferă circa 2,6 milioane de euro pentru creșterea economică a șapte localități din Republica Moldova în cadrul inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică”.
Astfel, cetățenii din Cahul, Ungheni, Ceadîr-Lunga, Călărași, Căușeni și Șoldănești, dar și cei din comuna Cărpineni a raionului Hâncești vor beneficia de dezvoltare economică, socială și culturală, precum și de creșterea calității vieții, cu sprijinul UE.
Sprijinul total al inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică” oferit celor șapte localități din Republica Moldova constituie 2. 915. 533 de euro, dintre care 2.595.829 de euro sunt oferiți de Uniunea Europeană, iar 319.719 de euro reprezintă contribuția autorităților publice locale.
„Crearea locurilor de muncă la nivel local și generarea oportunităților economice în toate regiunile Republicii Moldova este esențială pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor. Uniunea Europeană a oferit acest sprijin de 2,6 milioane de euro în beneficiul a șapte regiuni din Republica Moldova. Prin intermediul inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică”, UE contribuie la identificarea unor soluții progresive și adaptate pentru a răspunde provocărilor care țin de dezvoltare. Acestea vor asigura abordări inovatoare pentru o redresare economică incluzivă și din perspectivă ecologică, precum proiectele care vor sprijini construcția unei piețe regionale agricole la Șoldănești și a unui centru agricol eficient din punct de vedere energetic la Căușeni. De asemenea, se va acorda asistență pentru implementarea soluțiilor ecologice de promovare a turismului în regiunea Ungheni și crearea unui centru de sprijinire a afacerilor în satul Cărpineni, alături de alte inițiative similare”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul evenimentului de acordare de granturi și semnarea de contracte cu cele șapte primării.
Adițional acestei asistențe, autoritățile publice locale vor beneficia de servicii complementare, cum ar fi oportunități de învățare online, networking cu alți donatori, parteneri și potențiali investitori, consolidarea capacităților specifice în elaborarea planurilor de dezvoltare economică locală, bazate pe cele mai bune practici europene, participarea la activități regionale de schimb de cunoștințe și informații, precum și eligibilitatea pentru alte oportunități de finanțare UE în cadrul inițiativei „Primarii pentru creștere economică” care ar putea fi disponibile în viitor.
Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” (2021–2024), etapa a doua, este o continuare a inițiativei lansate și finanțate de Uniunea Europeană în 2017 pentru a susține primarii și municipalitățile din statele Parteneriatului Estic (EaP), inclusiv Republica Moldova. Începând cu anul 2021, inițiativa respectivă este implementată de PNUD.