Republica Moldova este o prioritate de prim-rang pentru România. Declarația a fost făcută de Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, care a remarcat că odată ce forțele proeuropene au preluat puterea în Republica Moldova s-au intensificat și relațiile cu România.
„Constatăm cu satisfacție că întreaga verticală a puterii este asigurată de veritabile forțe proeuropene și pro-reformă care își doresc să consolideze relațiile speciale cu România. Acest lucru a fost posibil prin votul liber exprimat al cetățenilor Republicii Moldova, care au constatat că acesta este cursul natural, firesc de dezvoltare societală a Republicii Moldova. Pentru România, veștile care au venit de la Chișinău în acest an au fost excepțional de bune. Aceste vești au permis reluarea, cu forțe sporite, a dialogului bilateral la multiple niveluri. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit deja de patru ori, de două ori la Chișinău și de două ori la București”, a declarat Daniel Ioniță, care a enumerat în acest sens și o serie de alte întâlniri dintre oficiali din România și Republica Moldova
Ambasadorul României la Chișinău a mai spus că „dacă la începutul anului eram sceptici în ceea ce privește evoluțiile politice din Republica Moldova, acum suntem încărcați cu optimism și speranțe”.
Potrivit lui Daniel Ioniță, aceste sentimente au renăscut pentru că în mai puțin de șase luni de la preluarea puterii de către forțele proeuropene, lucrurile în Republica Moldova „au început să se miște”.
„Am văzut că în această perioadă scurtă au fost reluate toate legăturile de colaborare cu partenerii internaționali, cu partenerii occidentali. Zilele trecute Republica Moldova a semnat un nou acord cu FMI, au fost transferate cele 60 de milioane de euro din asistența macrofinanciară (…). Lucrurile au început să se miște și cred că acest lucru este văzut de cetățenii Republicii Moldova. Evident, cetățenii se confruntă și cu o creștere a prețurilor, cauzată de creșterea prețurilor la energie. Dar trebuie să analizăm și ce se întâmplă și la nivel european și vom vedea că aceasta este o problemă care afectează într-o măsură mai mică sau mai mare absolut toate statele europene”, a mai spus diplomatul în cadrul unei emisiuni de la TVR. Moldova.
Totodată, Daniel Ioniță a vorbit și despre Foaia de Parcurs privind colaborarea dintre România și Republica Moldova, semnată recent de către miniștrii de externe Bogdan Aurescu și Nicu Popescu, referindu-se în mod special la securitatea energetică.
În acest context, diplomatul a specificat că România este gata să ajute Republica Moldova să-și asigure securitatea energetică, atât pe dimensiunea gazelor naturale, cât și pe cea a energiei electrice. Potrivit acestuia, interconectarea Republicii Moldova la piața europeană de electricitate ar putea avea loc într-o perspectivă de 3-4 ani.
„România face ceea ce spune. Pentru noi, Republica Moldova este o prioritate de prim rang și susținem fără niciun fel de rezerve parcursul european al Republicii Moldova”, a mai subliniat Daniel Ioniță.