Telegraful Român de la Sibiu a fost înființat de Sfântul Andrei Șaguna, primul număr apărând la 3 ianuarie 1853. Colecția integrală a publicației a fost trecută în format digital și poate fi consultată, gratuit, momentan parțial, pe platforma Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, notează Basilica.ro.
Procesul digitizării a durat aproximativ 8 ani și s-a încheiat în 2021.
Telegraful era, conform părintelui său, Sfântul Andrei Șaguna, „de un caracter religionar, național și politic”, realizat pentru „a lăți știința și cunoștințele solide și folositoare pentru orice cărturar și a apăra interesele Bisericii noastre”.
Ocupația preferată a Sf. Andrei Șaguna
Deși a avut mai mulți redactori, Telegraful a primit întotdeauna direcția editorială dată de Andrei Șaguna, care milita pentru independența politică și religioasă a românilor din Transilvania.
„Conducerea ziarului constituia ocupația preferată a marelui ierarh, mai ales în «decada absolutistă», adeseori corectând șpalturile, și neîngăduind să se tipărească nici un material mai important fără aprobarea sa”, sublinia Pr. Prof. Univ. Dr. Mircea Păcurariu.
Primul redactor al ziarului a fost Aaron Florian, istoric român, profesor, membru al Academiei Române. Însă după apariția primelor opt numere acesta a plecat la Viena în calitate de coredactor la Buletinul legilor imperiului, editat de Ministerul Justiției.
De la numărul al nouălea mitropolitul Andrei Șaguna încredințează redacția lui Pavel Vasici, medic și biolog, viitor membru al Academiei Române.
„Om de vastă cultură și însuflețit de idei democratice, a folosit periodicul sibian pentru promovarea ideilor înaintate, pentru răspândirea cunoștințelor economice – agricole, și de alt gen, pentru susținerea drepturilor «veșnice și neînstrăinabile» ale românilor transilvăneni”, a mai adăugat acesta.
În 2013, la aniversarea a 160 de ani de la apariție, Telegraful Român, publicaţia oficială a Arhiepiscopiei Sibiului a lansat varianta sa online. Pe site sunt disponibile publicații din 2010-2012 și 2016 în format pdf, dar și articole mai recente în versiunea de blog.
În Telegraful român au debutat Zaharia Boiu cu poezia „Saluatare” în 1853, Visarion Roman cu poezia „Fiul grijei” în 1853, Alexandru Macedonski, la 8 decembrie 1870 cu poezia „Dorința poetului”, trimisă de la Viena și Ilarie Chendi cu nuvela „Emi” la 14 iulie 1892, semnată X.
În paginile revistei au publicat numeroși scriitori români, precum Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Cezar Bolliac, Dimitrie Bolintineanu, Ion Creangă, Ioan Slavici, Alexandru Vlahuță, George Coșbuc etc.
În urma apariției Tribunei la Sibiu, Telegraful român se transformă într-o gazetă de știri administrative și de cultură ecleziastică, după 1900, la inițiativa lui Andrei Șaguna.