Academicieni, istorici, ambasadori și deputați în primul Parlment de la Chișinău cer susținerea NATO, SUA și UE în privința retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Adresarea vine în contextul negocierile planificate între Rusia și SUA, NATO și UE privind așa-numitele garanții de securitate solicitate de Moscova.
Semnatarii declarației reamintesc că, deși au trecut peste 30 de ani de la dezintegrarea URSS, trupele ruse de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova continuă să fie o sursă permanentă de pericol la adresa securității R. Moldova și a întregii regiuni și de alimentare a separatismului transnistrean.
„Ar fi regretabil dacă în cadrul discuțiilor purtate la Geneva privind așa-numitele garanții de securitate solicitate de Rusia, democrațiile occidentale ar accepta argumentele false rusești, contribuind astfel la o nouă împărțire a Europei în sfere de influență”, se mai arată în document.
Potrivit declarației înaintate către partenerii occidentali, retragerea completă a trupelor si munițiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova va crea premisele necesare pentru reglementarea definitivă a conflictului transnistrean pe cale pașnică și va contribui la consolidarea stabilității și securității în întreaga regiune.
Autorii speră că statele membre ale NATO și UE vor susține poziția Chișinăului privind retragerea imediată, ordonată și completă a trupelor ruse de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova.