Republica Moldova este statul cu cea mai mare depopulare de pe continentul european, arată datele unui studiu realizat de expertul Veaceslav Ioniţă. Acesta sustine că, în ultimii cinci ani, s-a înregistrat cel mai mare val de migraţie, iar 30 la sută dintre cetăţenii plecaţi nu sunt dispuşi să mai revină acasă.
Cei mai mulţi oameni care migrează, pleacă din regiunea transnistreană, spune expertul economic, Veaceslav Ioniţă. Potrivit estimărilor lui, în cei 30 de ani de când Republica Moldova şi-a declarat independenţa, de pe malul drept al Nistrului a migrat 26 la sută din populaţie, adică fiecare a patra persoană, iar din regiunea transnistreană au plecat peste hotare aproape 33 la sută dintre cetăţeni.
„În anul 1991, noi în Republica Moldova eram 4 milioane 364 de mii. Astăzi în 2022, noi am început anul cu 2 milioane 867 de mii de locuitori. Republica Moldova este un recordmen negativ al Europei legat de migraţia şi scăderea numărului de populaţie, însă în stânga Nistrului situaţia este cu mult mai dramatică decât în partea dreaptă a Nistrului”, a declarat Ioniță, potrivit TVR Moldova.
Numărul populaţiei s-a micşorat din cauza natalităţii reduse, numărului în creştere a deceselor şi a migraţiei, spune expertul. Din 2010 şi până în prezent, 336 de mii de oameni au părăsit, pentru totdeauna, Republica Moldova, cel mai mare val de migraţie fiind înregistrat între 2016 şi 2020.
„La noi numărul deceselor este cu 10 de mii de persoane mai mare decât numărul nou-născuţilor. Populaţia Republicii Moldova se reduce cu 10 mii doar din cauza natalităţii scăzute şi încă cu 40 de mii din cauza migraţiei. Drept consecinţă, noi suntem în lume 0.05 %, dintre care în interiorul ţării suntem 0,036 la sută. Deci noi pur şi simplu dispărem de pe harta globului pământesc”, a mai subliniat expertul.
Potrivit datelor Biorul Naţional de Statistică, în 2020, din Republica Moldova au plecat 46 800 de basarabeni. În 2019, peste 38 de mii de cetăţeni au migrat peste hotare. Majoritatea sunt tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani. În următorii trei ani, cel puţin 350 de mii de basarabeni intentionează să emigreze, arată un studiu realizat de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Datele oficiale mai arată că în ultimii 30 de ani, numărul persoanelor care au depăşit vârsta de 60 de ani s-a dublat, iar populaţia s-a redus cu 1 milion de oameni.