Centrul pentru tehnologii spațiale de pe lângă Universitatea Tehnică a Moldovei a început de câțiva ani proiectarea și construcția primei misiuni spațiale a Republicii Moldova, TUMnanoSat, un nanosatelit pe standardul Cubesat 1U, împreună cu infrastructura de sol, potrivit Space Alliance, citat de hotnews.ro.
TUMnanoSat este o platformă experimentală, al cărei principal instrument de observație este o cameră optică, denumită micro-CAM-II. Cu un câmp optic de 56 de grade, ea produce imagini la două tipuri de rezoluții – 160×120 pixeli sau 640×480 pixeli. Camera este capabilă de compresie și comunică serial cu calculatorul de bord al satelitului.
În 2019, proiectul a fost selectat de JAXA (Agenția Spațială Japoneză) și UNOOSA (United Nations Office for Outer Space Affairs) pentru a patra rundă a programului KiboCUBE, care permite lansarea nanosateliților de pe Stația Spațială Internațională.
El ar fi trebuit transportat spre ISS în zborul rachetei Antares 230, la bordul cargoului Cygnus NG15, însă calificările nu au fost obținute în timp util.
În luna mai, satelitul a fost transportat în România, la Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele, pentru testele finale înainte de îmbarcarea pentru zbor.
Acum, următoarea oportunitate pentru TUMnanoSat ar fi lansarea cu cargoul Cygnus NG17, cel mai probabil în luna februarie 2022, scrie Space Alliance.