Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a transmis că prezența militară a Rusiei în regiunea Mării Negre naște îngrijorări, una dintre abordările necesare pentru retragerea trupelor din vecinătatea NATO fiind dialogul, care să se bazeze pe măsuri ferme de descurajare.
„Așa cum am prezentat poziția României în cursul zilei de vineri la reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe NATO, există îngrijorare din partea României cu privire la masarea de trupe în regiunea Mării Negre, nejustificată”, a declarat ministrul de Externe de la București, citat de Adevărul.
Bogdan Aurescu a subliniat că România susține dialogul cu Rusia, însă acesta trebuie „bazat pe o serie de măsuri ferme de descurajare”. El a precizat că deschiderea față de discuțiile cu Rusia face parte din strategia NATO care combină descurajarea, apărarea și dialogul, măsuri care să ducă la retragerea trupelor Rusiei.
„Vedem o serie de condiţii puse de către Rusia care vin să modifice parametrii de securitate ai Europei. Suntem deschişi la dialog, face parte din abordarea duală pe care NATO o are faţă de Rusia, este o abordare care combină descurajarea şi apărarea şi dialogul, iar din perspectiva României susţinem acest dialog, dar trebuie avut în vedere că dialogul trebuie bazat pe o serie de măsuri ferme de descurajare. (…) Dialogul trebuie să se desfăşoare fără afectarea principiilor şi valorilor ale Alianţei. (…) Dialogul trebuie să aibă loc, să se desfăşoare cu prezentarea tuturor argumentelor părţilor. Obiectivul acestui dialog trebuie să fie dezescaladarea situaţiiei de securitate, să vedem o retragere a trupelor Rusiei şi încetarea ameninţării cu folosirea forţei. Acest aspect este inacceptabil, din punct de vedere al cadrului internaţional şi al ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a mai spus ministrul.
Totodată, Bogdan Aurescu a mai precizat că nu este vorba despre purtarea unor negocieri cu Federaţia Rusă, ci de un dialog prin intermediul căruia să fie clarificate poziţiile ambelor părţi. „Cum am discutat şi vineri, NATO are o responsabilitate deosebită în prezervarea arhitecturii de Securitate a Europei. E nevoie de colaborare între NATO şi UE”, a mai spus acesta.
Afirmațiile ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, vin la începutul unei săptămâni pe parcursul căreia vor avea loc mai multe discuţii diplomatice cu risc ridicat dintre SUA şi Rusia, care vizează dezamorsarea tensiunilor militare care ameninţă vecinătatea NATO. Delegația americană care participă la negocieri este condusă de adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, iar Moscova este reprezentantă de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe. Cei doi oficiali au avut o discuţie care a durat două ore, duminică, şi pe care reprezentantul Rusiei a catalogat-o drept „complicată”.
Negocierile ruso-americane au debutat luni, la Geneva, fiind urmate miercuri de o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, iar joi de o sesiune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, la Viena. Toate aceste discuţii au ca scop evitarea unei crize, în condiţiile în care Moscova continuă să aducă la graniţa cu Ucraina forţe şi echipamente, ameninţând că va lua măsuri militare dacă Washingtonul şi aliaţii săi nu vor răspunde preocupărilor de securitate ale Kremlinului.