Soarta Transnistriei, unde pe 11 decembrie curent vor avea loc aşa-numitele „alegeri prezidenţiale”, nu va depinda de căştigul celor doi candidaţi, sau de alegerea în legislativul de la Chişinău a preşedintelui Rep. Moldova programată pentru 16 decembrie, ci de rezultatul negocierilor între Uniunea Europeană şi Rusia privind amplasarea scutului american anti-rachetă, consideră directorul Centrului Berthold Beitz de pe lângă Consiliul German pentru Relaţii Externe, Alexander Rahr, citat de Nezavisimaia Gazeta.
„Dacă Occidentul se va certa cu Rusia pe tema scutului anti-rachetă, şi un astfel de scenariu este prevezibil, atunci chestiunea Transnistriei va fi uitată în ciuda acordurilor stabilite între Merkel, Putin şi Sarkozy”, consideră expertul german.
„Totodată, în ţările din UE sunt conştiente de cursul Rusiei stabilit de Putin, dacă acesta va căştiga alegerile prezidenţiale. Având în vedere că Ucraina nu mai este atractivă pentru Europa, Kremlinul va încerca să integreze vecinul în Uniunea Eurasiatică. În spaţiul post-sovietic va începe un adevărat joc (geo)politic, iar Transnistria va fi transformată într-o monedă de schimb. Dacă Rep. Moldova îşi va continua drumul spre Uniunea Europeană sau România, atunci Moscova va încerca tot posibilul să păstreze un regim de status-quo în regiune, oferind Transnistria Ucrainei în schimbul integrării acesteia în Uniunea Eurasiatică. Mai mult decât atât, Rusia nu are nicio frontieră comună cu Transnistria”.
Notă Info Prut: Amintim că pe 23 noiembrie anul curent, preşedintele rus Dmitri Medvedev ameninţa că ar putea ordona, în caz de nevoie, luarea unor măsuri pentru distrugerea sistemelor de detecţie şi de control din cadrul scutului antirachetă al NATO.
Dmitri Medvedev a ameninţat că Rusia ar putea instala sisteme de rachete nucleare Iskander în enclava Kaliningrad dacă Statele Unite vor continua să aplice fără concesii planul scutului antirachetă din Europa.