NATO a cerut Rusiei să-și retragă forțele din Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Declarații în acest sens au fost făcute de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după încheierea reuniunii Consiliului NATO-Rusia, desfășurat miercuri la Bruxelles.
Oficialul a mai subliniat că NATO este pregătită să discute cu Rusia, dar nu va face compromisuri privind principiile sale fundamentale.
„Rusia are forțe militare în Georgia, Ucraina și în R. Moldova, aceste forțe se află acolo fără acordul guvernelor acestor state. Nimeni nu le-a invitat acolo. Țările NATO cheamă la retragerea acestor forțe și respectarea integrității teritoriale și a suveranității Georgiei, Ucrainei și R. Moldova. Sunt principii fundamentale pentru respectarea frontierelor, asigurarea păcii și a securității în Europa. NATO este gata de dialog cu Rusia, însă nu vom accepta un compromis față de principiile noastre. Nu vom accepta un compromis atunci când este vorba despre integritatea teritorială și suveranitatea țărilor europene. Același lucru este valabil și pentru dreptul fiecărei țări de a-și alege propriile aranjamente de securitate”, a declarat secretarul general al NATO.
Totodată, Jens Stoltenberg a menționat că „discuția nu a fost ușoară”, subliniind că există diferențe semnificative între NATO și Rusia.
„Discuția nu a fost ușoară. Schimburile au fost directe asupra situației din Ucraina și au fost constatate diferențe majore referitoare la securitatea în Europa. Diferențele noastre nu vor fi ușor de surmontat, dar este un semn pozitiv faptul că toate țările NATO și Rusia s-au așezat în jurul aceleiași mese și au abordat chestiuni substanțiale”, a spus secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
De asemenea, oficialul a avertizat că există „riscul real pentru un nou conflict armat în Europa”, deși a precizat că NATO „va face tot ce poate pentru a preveni” un asemenea scenariu.
Menționăm că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și Rusia și-au reluat miercuri la Bruxelles dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia, după ce nicio reuniune oficială nu a mai avut loc după o pauză de peste doi ani, pentru a discuta în principal despre concentrarea de forțe militare rusești în apropierea frontierei cu Ucraina și cererile Rusiei de a i se oferi garanții de securitate în Europa.