Dintre toate pasiunile prințului Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, pictura în acuarelă este una dintre cele mai vechi. Fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a expune în prezent la Londra 79 dintre picturile sale, inclusiv peisaje din România, în decorul delicat al unei capele renovate ce datează din secolul al XIX-lea, informează AFP.
Aceasta este cea mai importantă expoziție organizată până în prezent ce grupează picturile realizate de prințul Charles. De aproape 50 de ani, prințul britanic pictează în aer liber locurile pe care le îndrăgește, precum Scoția și reședințe regale. Călătoriile lui sunt de asemenea o sursă importantă de inspirație și l-au ajutat să transpună pe pânză diverse peisaje din Elveția, Tanzania, Franța, România și Grecia.
Prințul Charles a selectat el însuși acuarelele incluse în această expoziție, prezentate la Londra până pe 14 februarie și grupate în funcție de locurile și țările prezentate.
Vizitatorii vor putea să admire astfel munți înzăpeziți din Țara Galilor, lanțul muntos Dentelles de Montmirail din regiunea franceză Provence, peisaje de pe Muntele Athos din Grecia, sau imagini din Transilvania. Prințul Charles a pictat și peisaje din localitățile elvețiene Klosters și Saint Moritz, precum și platoul Barroux din sudul Franței.
Prințul britanic, în vârstă de 73 de ani, iubește munții, cursurile de apă, marea, având o afecțiune specială pentru un munte scoțian, Beinn a’ Bhuird, pe care l-a pictat de multe ori, în diferite perioade ale anului și din diverse unghiuri.
Moștenitorul tronului britanic a ales acuarela deoarece consideră „fotografia prea puțin satisfăcătoare”, a dezvăluit el într-un text expus alături de picturile sale, prezentate în capela Garrison din cartierul londonez Belgravia.
„Pictura necesită concentrarea cea mai intensă și, în consecință, ea reprezintă unul dintre exercițiile cele mai relaxante și terapeutice pe care le cunosc. Pictura mă transportă într-o altă dimensiune, care împrospătează anumite părți ale sufletului, la care alte activități nu pot să ajungă”, a declarat prințul Charles.
De-a lungul anilor, prințul Charles a pictat 680 de acuarele, uneori semnate A.G. Carrick, pseudonim compus din inițialele celorlalte două prenume ale sale, Arthur și George, și din titlul său de conte de Carrick.