Cea de-a treia ediție a Expoziției-concurs de artă contemporană dedicată Zilei Naționale a Culturii a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău.
Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a menționat că Ziua Națională a Culturii este o sărbătoare care omagiază arta și efortul academic, având drept scop promovarea valorilor culturale. „Expoziția de astăzi vine drept o continuare a edițiilor anterioare ale expoziției ”Eminesciana”, care, ani la rând, a întrunit artiști pasionați de frumos. Expoziția-concurs din anul curent este ultima în acest format. În anul viitor, urmează să inițiem o Gală a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, la care vor participa artiști din toate generațiile, inclusiv cei care nu sunt membri ai UAP. Sperăm ca inițiativa noastră să fie susținută de Ministerul Culturii, Direcția cultură Chișinău, de alte instituții de stat și private”, a declarat președintele UAP pentru presa de la Chișinău.
Potrivit vicepreședintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, la ediția din anul curent participă artiști din diferite generații, care au prezentat circa 100 de lucrări.
În cadrul expoziției, scrie presa de la Chișinău, au fost acordate cinci premii, două dintre care au fost decernate de către Ministerul Culturii și Direcția cultură Chișinău. Juriul, în componența a zece artiști plastici, a acordat premiul Direcției cultură Chișinău artistului Gheorghe Jalobă, pentru lucrarea „Toamna târzie”. Premiul Ministerului Culturii a revenit artistului plastic Vasile Grama, pentru lucrarea „Revărsare”. Din partea Uniunii Artiștilor Plastici au fost acordate trei premii. Premiul I a fost obținut de către artista Iraida Ciobanu, pentru lucrarea „Floare albastră”. Premiile II și III au fost decernate artiștilor Mihail Șerbu și Andrei Castravăț, pentru lucrările „Dor de casă” și, respectiv, „Plopi”.
Totodată, în cadrul Expoziției-concurs dedicate Zilei Naționale a Culturii au fost acordate Diplome de Merit, decernate artiștilor Liviu Hâncu, Marina Grosu, Ruslan Roșca, Tatiana Vatavu, Iarîna Savițkaia-Baraghin și Iurie Brașoveanu.