Victor Chirilă, actualul ambasador al Republicii Moldova la București, dar și Mihai Gribincea, care a ocupat aceeași funcție în trecut, au venit cu reacții după ce Ambasada Federației Ruse în România a publicat un mesaj prin care pretinde că „Rusia ar fi oprit războiul civil în Republica Moldova”.
„Nu am avut niciodată un război civil în Republica Moldova, punct! Cei care au îndoieli sunt rugați să consulte Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul Ilașcu și alții v. Moldova și Rusia (cererea nr. 48787/99)”, a declarat ambasadorul Victor Chirilă pe pagina sa de Facebook.
La rândul său și Mihai Gribincea, fostul ambasador al Republicii Moldova la București, a venit cu o reacție la mesajul publicat de Ambasada Federației Ruse în România, subliniind că „impertinența Moscovei nu are margini”.
„Ambasada Federației Ruse în România a publicat la 13 ianuarie 2021 o listă cu „faptele ei de arme” și ale SUA, dezinformând opinia publică, printre altele, că „În Republica Moldova, Rusia a oprit războiul civil”. Impertinența Moscovei nu are margini. Au fost publicate sute de documente care demonstrează neîndoielnic că separatismul transnistrean, de rând cu cel al găgăuzilor din sudul Moldovei, a fost orchestrat de Moscova, scopul acesteia fiind inițial forțarea rămânerii Republicii Moldova într-o nouă Uniune statală, iar mai târziu crearea în stânga Nistrului a unei regiuni separatiste, ce ar găzdui trupe rusești și care ar împiedica o posibilă unire a Republicii Moldova cu România. Au fost publicate, de asemenea, suficiente dovezi care demonstrează că implicarea trupelor Armatei a 14-a ruse în acțiunile militarea de pe Nistru, fuziunea acestora cu trupele separatiste, au transformat conflictul, care în aparență era unul dintre Chișinău și separatiștii de la Tiraspol, într-un război moldo-rus. Și după toate acestea, Moscova ne spune că a oprit un război civil în Moldova”, a subliniat Mihai Gribincea pe Facebook.
Menționăm că Ambasada SUA în România a publicat recent pe rețelele de socializare un mesaj prin intermediul căruia a evidențiat un tipar de acțiune al Rusiei, subliniind faptul că „Rusia a invadat Republica Moldova în 1991-1992 … și nu a mai plecat. Rusia a invadat Georgia în 1991-1993 și apoi în 2008 … și nu a mai plecat. Rusia a invadat Ucraina în 2014 … și nu a mai plecat”.
Ulterior, Ambasada Federației Ruse în România a venit cu o reacție în care pretinde că „în Republica Moldova Rusia a oprit războiul civil”, iar „în Crimeea, populația locală, în cadrul unui referendum, a votat pentru reunificarea cu Rusia după ce neonaziștii au ajuns la putere la Kiev”.