Mihai Godea este deputat neafiliat în Parlamentul Republicii Moldova. Până în primăvara acestui an, Godea a făcut parte din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova şi după ce a părăsit această formaţiune, a iniţiat crearea Platformei Alternativa Democratică. Ulterior, la 21 iulie, a anunţat lansarea formaţiunii politice ,,Partidul Acţiunea Democratică” (PAD), al cărui preşedinte a fost desemnat la 6 decembrie.
Info Prut: Domnule Godea, în prezent se discută intens despre soluţionarea conflictul transnistrean, liderii politici se întâlnesc, au loc dezbateri asupra subiectului. Cum priviţi dumneavoastră aceste luări de poziţie?
Mihai Godea: Se încearcă de 20 de ani o rezolvare, doar se încearcă. Nu ştiu dacă cineva se gândeşte serios la aflarea unei soluţii. Sigur că am pus mare miză pe iniţiativa Merkel-Medvedev, noi înţelegem că Federaţia Rusă a avut, are şi va avea un rol decisiv în reglementarea definitivă a diferendului transnistrean, dar mai înţelege şi că Federaţia Rusă va accepta cu greu rezolvarea acestei chestiuni în interesul naţional al Republicii Moldova. Pentru că ea are propriile interese şi nu ştiu dacă interesele acestea în regiune concordă cu interesul naţional al Republicii Moldova, care, de fapt, se rezumă la integrarea europeană a ţării, la includerea Republicii Moldova în spaţiul european de valori, bunăstare şi securitate. Din acest considerent, eu cred că autorităţile Republicii Moldova trebuie să fie şi responsabile, abile şi poate chiar vizionare. În caz contrar s-ar putea produce ceea ce se numeşte de obicei – la Chişinău – transnistrizarea întregii Republici Moldova. Ori condiţia Federaţiei Ruse – de a asigura o reprezentare aproape egală a regiunii separatiste în administraţia centrală – va crea premise pentru transnistrizarea ţării.
Info Prut: Pentru federalizare, cu alte cuvinte?
Mihai Godea: Principiul federalizării sau federal este unul bine văzut în Uniunea Europeană pentru că acesta presupune descentralizare, autonomie, mai multă putere colectivităţilor locale. Nu cred că este cazul Republicii Moldova în raport cu raioanele din est, cu Transnistria, pentru că, hai să zicem, nu cred că are ce împărţi Bavaria cu Saxonia. Principiul federalizării este privit firesc în Germania, în alte ţări unde există o tradiţie, unde formarea statului unitar a avut la bază acest principiu. În Republica Moldova, chiar şi după reglementarea diferendului transnistrean, nu ştiu cine va avea mai multă influenţă la Tiraspol – Chişinăul sau Moscova? Şi aici este marele pericol, din punctul nostru de vedere. De aceea, lucrurile trebuie privite cu mare grijă şi cu foarte multă responsabilitate. Sigur că ceea ce se încearcă în ultimul timp nu cred că face parte dintr-o viziune foarte clară a Guvernului de la Chişinău. Să dai curs unei invitaţii sau unei întâlniri cu liderul separatist Smirnov în toiul alegerilor ”prezidenţiale” de acolo, în situaţia în care a intrat în dizgraţiile Moscovei şi pe de altă parte ţinând seama de declaraţiile recente ale lui Smirnov, că ,,indiferent ce se va întâmpla sau cum se va uita la noi Rusia, noi vom continua să o iubim”, nicidecum nu lasă loc de un joc al Chişinăului în raportul Smirnov-Moscova sau Smirnov-Kremlin. Mie mi se pare că Guvernul pur şi simplu îl ajută pe Smirnov să câştige un nou ”mandat prezindenţial”.
Info Prut: Este posibil acest scenariu?
Mihai Godea: Eu cred că da. Pentru că 20 de ani înseamnă un sistem creat, pe care îl controlează în totalitate.
Info Prut: Deşi semnalele de la Moscova nu confirmă această variantă.
Mihai Godea: Moscova şi-a ales favoritul, într-adevăr, este vorba despre Kaminski, preşedintele aşa-zisului ,,Soviet Suprem” de la Tiraspol. Kaminski este o personalitate slabă, fără caracter, uşor influenţabilă. Ori Rusia a decis, probabil, să aibă o marionetă mai controlată, scuzaţi de tautologie, dar cam aşa ar fi adecvată descrierea. Dacă îl alegea pe Şevciuc, fostul preşedinte al ”Sovietului Suprem” de la Tiraspol, probabil că lucrurile arătau altfel. Să vedem evoluţiile. Oricum, eu nu sunt optimist în privinţa unei rezolvări rapide a acestui diferend, chiar cu insistenţele oficiale ale Berlinului, chiar cu aparentele deschideri ale Kremlinului faţă de această chestiune. Cred că mai durează.
Info Prut: Consideraţi că eforturile Chişinăului sunt monopolizate prin tipul acesta de acţiuni, precum al organizării unor întâlniri dintre premierul Vlad Filat şi liderul separatist Igor Smirnov?
Mihai Godea: Sigur că sunt monopolizate. Acum ceva timp în urmă, atunci când eram întrebaţi de oamenii simpli cum vedem rezolvarea acestei chestiuni, răspundeam la fel de simplu că prin aprofundarea internaţionalizării reglementării diferendului. Pentru că timp de 20 de ani, Republica Moldova a fost lăsată faţă în faţă cu Federaţia Rusă să negocieze la modul direct. S-au făcut greşeli cardinale, din punctul nostru de vedere, atunci când s-a acceptat Transnistria ca parte la negocieri. ,,Convenţia” de încetare a ostilităţilor din 21 iulie 1992 a fost semnată între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Astea au fost părţile beligerante în acest conflict de la Nistru şi nu altceva. Acceptarea Federaţiei Ruse ca mediator, ulterior, este o altă gravă eroare a diplomaţiei moldoveneşti şi probabil ea vine şi din lipsa de sprijin internaţional şi de sprijin diplomatic, la momentul în care s-au decis aceste lucruri. Excluderea României din mecanismul cvadripartit de reglementare în 1993, dacă nu mă înşel, a fost o altă mare greşeală. Deci, s-a oscilat. Avem 20 de ani de negocieri şi nicio soluţie. Pe de altă parte, mulţi în vreme au încercat să monopolizeze această problemă, vedem că asta încearcă să facă şi prim-ministrul Filat la această oră şi nu cred că va avea sorţi de izbândă. Chestiunea Transnistriei ţine de întreaga ţară şi nu ţine de un partid politic, de o funcţie sau demnitate publică. Ba mai mult, întâlnirile obscure de la Moscova, iarăşi, discuţiile private care fie s-au produs în cadrul aşa-zisei ,,diplomaţii fotbalistice” sau în cadrul vizitei Cetăţii Tighina, la care nu au avut acces nici jurnaliştii, ridică anumite semne de întrebare la care nu avem răspuns.
Info Prut: De curând, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului a avut dezbaterea cu tema ,,Soluţionarea conflictului transnistrean sau transnistrizarea Republicii Moldova?”. Cum priviţi dumneavoastră o astfel de iniţiativă din partea României? Este oportună sau nu ar trebui să se încadreze în atribuţiile României?
Mihai Godea: Sigur că dezbaterile trebuie să aibă loc. Faptul că ele se produc în mediul academic sau în mass-media este un lucru bun, contribuie la aprofundarea cunoaşterii problemei. Exceptând doi-trei oameni care se ocupă în mod constant de acest spaţiu, de Republica Moldova – este vorba de Dan Dungaciu şi Iulian Chifu – problematica transnistreană nu a fost abordată în mediul academic din România. Şi mai dramatic în sensul acesta este mediul guvernamental, din punctul meu de vedere. Pentru că aceste chestiuni au fost scoase în prim-plan mai ales în context electoral şi asta a stricat, mai mult decât a îndreptat. Dar eu cred că lucrurile trebuie să continue. Cât priveşte implicarea la nivel oficial a României, la nivel guvernamental, în acest cadru, este destul de dificilă. Doar prin intermediul prezenţei sale în Uniunea Europeană şi al vocilor europene care sunt prezente în procesul de negocieri şi, în general, în procesul de reglementare. Cum se poate schimba acest lucru? Îmi vine greu să vorbesc. Dacă ţinem cont şi de relaţiile bilaterale între Bucureşti şi Kiev, între Bucureşti şi Moscova, atunci acest lucru nu lasă prea mult loc pentru optimism.
Info Prut: Ţinând seama şi de instabilitatea politică pe care o traversează Republica Moldova…
Mihai Godea: Şi instabilitatea politică, şi criza identitară perpetuă, sunt lucruri care nu contribuie la crearea şi definirea unui rol al României în această problemă. Deşi dacă se păstra mecanismul cvadripartit, dacă România era prezentă în proces, eu cred că Republica Moldova ar fi fost mult mai sigură. Şi Republica Moldova are nevoie de spate asigurat, să zic aşa. Da, o fac observatorii şi Uniunea Europeană, dar nimic nu este mai sigur când simţi umărul fratelui care îţi stă alături.
Info Prut: După plecarea din Partidul Liberal Democrat din Moldova aţi lansat Platforma Alternativa Democratică. Iniţiativa s-a transformat ulterior într-un partid politic, Partidul Acţiunea Democratică. Povestiţi-ne despre aspiraţiile acestei noi formaţiuni, despre valorile şi principiile după care îşi va ghida activităţile.
Mihai Godea: Acum trei săptămâni a avut loc Congresul de constituire a Partidului Acţiunea Democratică, am finalizat, practic, dosarul pentru Ministerul Justiţiei şi o să îl prezentăm săptămâna viitoare. În paralel, continuăm activitatea de consolidare a structurilor teritoriale, locale, deci suntem în plin proces, ca să zic aşa.
Info Prut: Unde aveţi filiale în teritoriu? Cine vi s-a alăturat în acest demers de constituire a noului partid? Aţi anunţat cu ceva vreme în urmă că v-au urmat foşti membri ai PLDM şi ai AMN.
Mihai Godea: În primul rând din PLDM şi AMN ni s-au alăturat, dar a venit şi foarte multă lume care nu a mai fost implicată într-un partid politic, pentru că situaţia este cea care este şi oamenii înţeleg că trebuie să se implice. Acum avem peste 5000 de membri şi procesul continuă. Avem organizaţii teritoriale, legal constituite, în peste 20 de unităţi administrative de de nivel 2, asta însemnând raioane şi municipii şi grupuri de sprijin care, în cel mult două sau trei săptămâni, se vor formaliza în organizaţii teritoriale, practic în toate raioanele şi municipiile ţării. Deci, suntem reprezentaţi la nivelul întregii ţări.
Info Prut: Din ce considerente aderă oamenii la formaţiunea pe care o conduceţi?
Mihai Godea: În primul rând, situaţia din ţară. Noi urmărim o dezamăgire profundă, o deviere constantă a partidelor aflate la guvernare de la principiile şi obiectivele enunţate, de la obiectivele asumate prin aprobarea programului de guvernare şi aşa mai departe. Ori, foarte mulţi oameni au sprijinit acest sau acel program de guvernare, au încurajat partidele să îşi asume obiective îndrăzneţe, dar din păcate avem ceea ce avem. Ultimele cercetări sociologice sunt dramatice ca şi rezultate, din punctul nostru de vedere, peste 80% din cetăţeni consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, iată că avem peste 60% care îşi doresc un partid unic, avem peste 60% care îşi doresc Uniunea Rusia-Belarus, avem Uniunea Europeană căzută sub 50% din preferinţele cetăţenilor Republicii Moldova, ceea ce nu a fost niciodată în ultimii 10 ani. Noi am avut în mod constant peste 65% suporteri ai Uniunii Europene.
Info Prut: Consideraţi că a avut vreun rol anunţul creării Uniunii Eurasiatice în această scădere a simpatiei faţă de Uniunea Europeană?
Mihai Godea: Nu cred. Pur şi simplu Guvernul a compromis traiectoria europeană a ţării. Oamenii au crezut că lucrurile se vor schimba, mulţi înţeleg că schimbările nu se pot produce într-un timp foarte scurt, dar cel puţin ele au început. Şi moldovenii au, în general, răbdare. Ei dacă văd că lucrurile se mişcă, atunci acordă în continuare sprijin şi au răbdare până să aştepte rezultatul final. Dar atunci când văd că nu se mişcă nimic şi se înrăutăţeşte pe zi ce trece, sigur că îşi pierd şi speranţa, şi încrederea şi atunci încearcă alte opţiuni. Aici, în Republica Moldova, există două variante, în principiu: ori Uniunea Europeană, ori întoarcerea către Rusia. O a treia variantă nu există la moment, ca oportunitate viabilă.
Info Prut: Fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin a declarat recent că va discuta în plenara Comitetului Central al PCRM despre posibilitatea aderării Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică. Cum comentaţi această nouă preocupare a liderului PCRM?
Mihai Godea: Voronin se poate integra. Şi individual. Deci, nu este nicio problemă, eu chiar l-aş încuraja. Din câte înţeleg, este cetăţean al Federaţiei Ruse, nu cred că are impedimente serioase să se integreze personal acolo. În ceea ce priveşte viabilitatea acestei variante, nu sunt la fel de optimist ca Voronin. Şi în plus, eu nu cred că avem o masă critică, dincolo de rezultatele sondajelor, care să îşi dorească la modul serios o integrare în Uniunea Rusia-Belarus. Noi avem un pic altfel de cetăţeni, avem oameni care au mai circulat prin lume, prin Europa, avem generaţii întregi de tineri care au făcut carte occidentală, chiar dacă nu sunt foarte mulţi, oricum, poporul Republicii Moldova nu mai este cel de la 1990, este altul. Dar asta nu înseamnă că politicienii în continuare trebuie să facă apel la manipulare, la spălare de creier, aşa cum urmărim şi în momentul de faţă
Info Prut: Revenim la formaţiunea dumneavoastră politică. Doctrinar, unde se plasează ea pe eşicherul politic? Ştim că Republica Moldova nu a atins maturitatea politică şi că partidele ar trebui să lucreze la acest proces de creştere.
Mihai Godea: Suntem un partid de centru-dreapta, bazat pe doctrina neoliberală, asta însemnând într-un limbaj mai simplu social-liberalism, probabil mai mult liberalism şi mai puţin social, dar oricum, avem la bază valorile şi principiile liberale. Încercăm să construim punţi de colaborare cu formaţiunile de sorginte liberală de peste hotare, am iniţiat un dialog bun, din punctul nostru de vedere, cu Partidul Naţional Liberal din România, am avut şi o întâlnire cu domnul preşedinte Antonescu acum câteva săptămâni… Săptămâna trecută am participat la Congresul Partidului Liberal Democrat şi Reformator din Europa, care s-a desfăşurat la Palermo, unde am avut mai multe întâlniri şi discuţii, am stabilit punţi de comunicare şi colaborare cu mai multe partide liberale din Europa, am avut o discuţie foarte bună cu Graham Watson, noul preşedinte al Partidului Liberal Democrat şi Reformator din Europa, care vine de la liberal-democraţii englezi, am avut o discuţie bună cu Mihail Kasianov, liderul unui partid liberal din Rusia, foarte slab cotat. Dar eu cred că trebuie să avem comunicare şi cu clasa politică din Rusia, aceea care împărtăşeşte valorile liberale şi democratice autentice, nu care controlează ţara şi spaţiul mediatic în Rusia. De asemenea, am avut discuţii şi cu colegii din România, europarlamentarii români prezenţi la Congres – Ramona Mănescu, Norica Nicolai, foarte puţin am discutat şi cu Cristi Buşoi şi cu alţii. Totodată, am avut discuţii bune şi cu colegii din Armenia, din Estonia şi din alte ţări.
Info Prut: Dumneavoastră faţă de ce formaţiune politică din Republica Moldova sunteţi mai deschis?
Mihai Godea: Noi suntem deschişi faţă de toate partidele politice care împărtăşesc şi aderă autentic la valorile democratice. Nu văd cum am putea avea o relaţie cu Partidul Comuniştilor. În rest, pentru ceilalţi suntem deschişi. Bun, mai sunt o serie de formaţiuni proruse, cum ar fi Mişcarea ,,Ravnopravie”, Patrioţii Moldovei, cu care nu văd cum am putea colabora în acţiuni comune şi aşa mai departe. Suntem mult prea diferiţi pentru a ne gândi la colaborare.
Info Prut: Au existat voci din celelalte partide ale Alianţei pentru Integrare Europeană care v-au ofertat, care v-au propus după plecarea din PLDM să vă alăturaţi lor?
Mihai Godea: Este adevărat.
Info Prut: Şi ce anume v-a determinat să alegeţi altă variantă, să lansaţi această iniţiativă, a formării unui nou partid politic?
Mihai Godea: În Republica Moldova partidele nu funcţionează ca instituţii, partidele nu sunt ale cetăţenilor. Şi asta este o gravă problemă. Asta m-a şi determinat să plec din PLDM, atunci când am simţit că nu mai pot influenţa lucrurile. Şi decât să servesc o cauză în care nici eu nu cred, mai bine să mă detaşez, ăsta este principiul meu şi nici nu era cazul să mint că totul e bine când oamenii simţeau că nu totul era bine. Încercăm să creăm un partid al membrilor. E foarte greu în Republica Moldova, e foarte greu pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi să lucreze într-un partid politic, ei sunt obişnuiţi să primească indicaţii, să execute aceste indicaţii, să fie orientaţi către sediul central şi conducerea centrală, ce zice conducerea centrală să se realizeze în oraşe şi sate. Încercăm să construim o altă formaţiune, să încurajăm oamenii, să le dăm încrederea că pot lua decizii, că trebuie să fie activi, să intervină cu propuneri, cu sugestii, cu acţiuni, cu ceea ce cred ei că trebuie să facă partidul. Printr-o dezbatere la toate nivelele de structură, aceste sugestii şi propuneri se pot regăsi în decizii şi acţiuni ulterioare ale partidului. Nu veţi vedea nicăieri în Republica Moldova o asemenea abordare în cadrul partidelor politice. Dar încercăm să construim ceva durabil şi viabil, nu de moment, un artificiu care să fie scăpărător câteva clipe şi apoi să plece de pe scena politică. Din acest considerent nu am acceptat propunerile din alte formaţiuni. Pentru că ştiu cum funcţionează ele. Şi atunci, de ce să pleci dintr-un partid în care nu eşti de acord cu modul de luare a deciziilor, unde nu există democraţie internă, unde există un soi de asuprire, să zic aşa, din partea unui grup foarte restrâns de oameni şi să accepţi să mergi într-un partid unde găseşti acelaşi lucru? Mi se pare ilogic.
Info Prut: Dumneavoastră aţi fost membru activ în PLDM timp de 3-4 ani.
Mihai Godea: Da, trei ani şi jumătate.
Info Prut: Aţi părăsit rândurile formaţiunii liberal-democrate la numai o lună după ce alt membru marcant al partidului şi-a anunţat plecarea, este vorba de Alexandru Tănase.
Mihai Godea: Chiar mai devreme de o lună.
Info Prut: Ce se întâmplă, nu reuşeşte PLDM să îşi păstreze sau loializeze membrii sau nu pot ei ţine pasul cu ambiţiile partidului?
Mihai Godea: Problema este alta. PLDM-ul a făcut ceea ce a declarat până la venirea la putere. Şi eu cred că foarte multă lume s-a simţit chiar confortabil în PLDM până în 2009, chiar dacă a fost greu, chiar dacă au fost presiuni enorme din partea comuniştilor, chiar dacă au fost dosare penale, au fost ameninţări, chiar răfuieli fizice, au fost de toate în acei doi ani de zile, dar era un crez pe care îl urma toată lumea şi îl credea sincer şi credeam şi noi. Din momentul accederii la guvernare, lucrurile s-au schimbat, partidul, într-un fel, rămăsese de izbelişte, în sensul în care liderul partidului nu se mai interesa de ceea ce se întâmplă în partid. Într-o perioadă relativ scurtă, partidul a cunoscut transformări esenţiale, în care a venit foarte multă lume cu interes, în care oamenii care au urmat un obiectiv politic s-au pomenit a fi outsideri şi la marginea drumului. Şi, cumva, aceste lucruri erau încurajate de preşedintele partidului. Toate încercările noastre de a schimba situaţia au eşuat, pur şi simplu. Iar felul în care a fost ”terminat”, să zic, în ghilimele, Alexandru Tănase, ca lider de partid, i-a făcut pe mulţi oameni să se gândească. Eu am fost omul care am încercat să gestionez situaţia dar, din păcate, nu mi-a reuşit. Iar odată cu plecarea domnului Tănase, am înţeles că nici eu nu voi reuşi prea multe, că sunt practic următorul care va fi supus acelei execuţii civice în interiorul partidului, aşa cum i s-a întâmplat domnului Tănase.
Info Prut: Civice şi mediatice, nu?
Mihai Godea: Exact. Şi s-a văzut şi strategia pentru alegerile locale, mai ales pentru Chişinău, nu se urmărea ca partidul să câştige Primăria, pentru că dacă se avea asta în vedere se venea cu un candidat care putea să câştige alegerile şi nu era o chestie secretă, Alexandru Tănase era candidatul care putea să câştige Primăria mun. Chişinău. S-a mers pe interese înguste. Şi din asta a avut de pierdut partidul.
Info Prut: Imediat după plecarea dumneavoastră din PLDM, liderul formaţiunii, Vlad Filat, v-a acuzat public de o apropiere de Partidul Democrat, în mod special de actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Cum comentaţi declaraţiile premierului Filat în acest sens?
Mihai Godea: Îl vedeam foarte decis pe domnul prim-ministru să vină cu probe audio, video, dar nu putea să vină pentru că ele nu-s. Probe trebuie să fie în raport cu un eveniment care s-a produs, dar când un eveniment nu s-a produs, nu poţi să vii cu probe.Eu cred că lucrul ăsta l-a folosit Filat pentru membrii PLDM, eu m-am bucurat de o susţinere bunişoară în cadrul partidului pentru că tot timpul am fost deschis şi sincer cu oamenii. Şi trebuia oprit valul care putea să crească, care putea să zică ,,Staţi, că Godea nu a plecat din convingere, Godea a fost convins să plece, Godea a fost motivat să plece” şi aşa mai departe. Sigur că m-a durut chestia asta. Şi acum, oamenii din Partidul Liberal Democrat încep să înţeleagă că toate lucrurile astea au fost o făcătură ce ţinea mai mult de propagandă decât de realitate. Asta îi va da bătăi de cap primului ministru. Nu poţi folosi minciuna ca argument pentru înfricoşarea propriilor membri de partid. Eu am reacţionat public la acuzaţiile premierului spunând că felul şi comportamentul domniei sale sunt mult sub nivelul funcţiei cu care l-au încredinţat cetăţenii. În rest, Dumnezeu să îl judece.
Info Prut: Aţi apărut de multe ori public ca un observator al eficienţei actului de guvernare. Vă consideraţi mai degrabă un critic sau un constructivist?
Mihai Godea: Cred că un constructivist, mai degrabă.
Info Prut: Ce ar trebui să îmbunătăţească Alianţa, astfel încât să fie depăşită criza politică?
Mihai Godea: Să se apuce de lucru. Acum nu lucrează, asta e problema. A fost greu şi în primul mandat, dar s-a lucrat. Acum fiecare îşi caută de punctele lui de rating. Şi criza politică nu se depăşeşte din acest considerent, că nu se ştie cine e mai frumos în faţa oglinzii şi aşa mai departe. Filat vrea funcţia de preşedinte, vrea să controleze şi guvernul, partenerii de alianţă înţeleg că asta e prea mult şi se opun şi au dreptate, pentru că dacă PLDM şi-ar dori funcţia de preşedinte şi ar renunţa la cea de prim-ministru şi ar spune-o deschis, eu nu cred că ar fi mari probleme în acceptarea acestei poziţii de către ceilalţi parteneri din cadrul alianţei de guvernământ. Dar… Ziceaţi că Republica Moldova încă nu s-a copt. Nici clasa politică nu este coaptă şi nu se guvernează pornind de la interesele fundamentale ale acestei ţări. Interesele sunt mult mai prozaice şi mult mai înguste decât se declară pe ecranele televizoarelor. Avem un poet în Republica Moldova – Dumitru Matcovschi – spunea într-o poezie: ,,Hârtia rabdă toate pentru că e hârtie”. Aşa şi aici. Ecranul le rabdă pe toate.
Info Prut: Funcţia de preşedinte în Republica Moldova nu comportă atâtea avantaje câte aduce cea de prim-ministru. De ce şi-ar dori un premier să ajungă preşedinte?
Mihai Godea: Eu cred că domnul Filat ar trebui să se oprească, să analizeze, să se gândească, să mai cumpănească, cum se zice la noi, şi să ia o decizie. Pentru că altfel va duce în prăpastie toată această guvernare şi cu ea, visul european al Republicii Moldova.
Info Prut: Credeţi într-o revenire a comuniştilor la putere?
Mihai Godea: Nu pot să cred, nu am dreptul să cred. Vom face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple.
Info Prut: Va fi ales preşedintele Republicii Moldova? Sau se va organiza un nou scrutin de alegeri anticipate?
Mihai Godea: Îmi vine greu să spun. Mai degrabă nu. Ambiţiile sunt prea mari. Şi atunci când ambiţia o ia înaintea raţiunii, raţiunea se dă la o parte.
Info Prut: În urmă cu doi ani, comuniştilor le lipsea un vot pentru a desemna preşedintele. Acum, Alianţei îi lipsesc câteva voturi sau aşa pare. Este aşteptată asumarea unei poziţii din partea celor trei plecaţi din PCRM, care se pare că nu ar accepta o candidatură din interiorul Alianţei.
Mihai Godea: Eu cred că ei au vrut prea mult, cei din grupul Dodon. Ei au vrut şi funcţia de preşedinte, probabil şi pe cea de prim-ministru. E simplu cu trei voturi să ocupi discurile arcului guvernamental. Nu ştiu, nu ştiu. Dacă ar exista voinţă politică şi dacă ar exista o dorinţă sinceră de depăşire a crizei politice, eu cred că ar fi depăşită. Eu repet, nu a existat niciodată problema celor două voturi, măcar şi faptul că grupul Dodon s-a detaşat de PCRM, cumva confirmă, încă o dată, justeţea acestei afirmaţii. Dar nu este vorba doar de grupul Dodon acolo, mai există oameni care ar fi gata să colaboreze, dar nu în numele interesului personal sau al interesului de grup.
Info Prut: Care vor fi pierzătorii jocului electoral din Republica Moldova, dacă se va ajunge la alegeri anticipate?
Mihai Godea: Partidele din Alianţă vor fi perdanţii acestui joc. Eu cred că liderii lor înţeleg. Dar, vedeţi, în politică este bine când sunt sfătuitori raţionali. Foarte multe lucruri se fac afectiv. Este devreme să vorbim despre maturitatea clasei politice din Republica Moldova, va trebui să mai muncim încă, acest lucru cred că este evident. Chiar dacă se fac uneori similitudini cu Bucureştiul, cu alte capitale, oricum, cu toate carenţele clasei politice româneşti, clasei politice ucrainene, noi încă mai avem de lucru. La noi, problema identitară dă peste cap toate planurile de viitor, ca să zic aşa.
Info Prut: Pe de altă parte, a fost apreciată din exterior acea rezistenţă a Alianţei când s-a pus problema obţinerii ,,votului de aur”, poate că în alte capitale acel vot s-ar fi acordat în cele din urmă.
Mihai Godea: Nu se putea. Pentru că niciun deputat din cadrul Alianţei nu putea să treacă peste violenţele de după 7 aprilie, peste tortura din comisariate, era o chestie de onoare omenească şi creştină, nu era de interes politic. Dacă deputaţii comunişti nu se dedau violenţelor de după 7 aprilie, torturii şi omorurilor, eu cred că ei guvernau în continuare bine-mersi şi găseau un vot. Asta a fost marea lor greşeală. Dar probabil că nu puteau să procedeze altfel, că ei sunt aşa de când sunt ei.
Info Prut: Dar negocierile au fost destul de ample.
Mihai Godea: Din câte eu cunosc, s-a negociat cu o singură formaţiune, cu Alianţa ,,Moldova Noastră”. Şi probabil s-a ajuns la o înţelegere, care nu a mai fost respectată. S-a recurs la cumpărarea ,,votului de aur” şi sumele erau exorbitante. Şi nu s-a reuşit.
Info Prut: În prezent, negocierile nu mai par atât de complexe.
Mihai Godea: Dar cine să negocieze? Deci, situaţia este una foarte, foarte simplă: dacă ar exista o înţelegere PLDM-PD pentru negocieri cu PCRM-ul, eu cred că ar da rezultate. În condiţiile în care PLDM-ul îşi doreşte această funcţie, PD-ul nu poate convinge PL-ul să negocieze ei împreună cu Partidul Comuniştilor şi de-aia nu au loc negocierile. După ieşirea grupului Dodon din PCRM, nu cred că e posibil ca PCRM să se înţeleagă cu PLDM. Pentru că ieşirea grupului Dodon unele voci o atribuie premierului, deşi nu mă apuc să afirm cu certitudine lucrul acesta.
Info Prut: Dar nu ar fi fost riscantă apropierea dintre PLDM şi PCRM pentru scorul electoral al PLDM, la viitoarele alegeri?
Mihai Godea: Scopul ar fi fost obţinerea stabilităţii politice pentru trei ani şi jumătate înainte. Nu cred că premierul Filat s-a gândit la ce ar fi urmat după. Sigur că după ar fi sub pragul de trecere în Parlament.
Info Prut: Ar fi urmat, credeţi, acelaşi traseu pe care l-a avut liderul PPCD Iurie Roşca?
Mihai Godea: Sigur că da. Dar eu cred că lucrurile astea erau asumate cu bună ştiinţă. Pentru că în ultimele două săptămâni înainte de a pleca din PLDM, discuţiile erau foarte ample la acest capitol. Şi asta a determinat luarea unei decizii în contextul respectiv.
Info Prut: În cazul organizării unui nou scrutin de alegeri anticipate, vă veţi înscrie în cursa electorală?
Mihai Godea: Da, ne înscriem.
Info Prut: Pe ce electorat mizaţi?
Mihai Godea: Pe electoratul conştient, pe electoratul care mai crede în viitorul european al Republicii Moldova, care mai crede în democraţie, care mai speră că democraţia se poate face altfel în ţara asta şi aceşti oameni sunt mulţi, între 10 şi 30% din electoratul Republicii Moldova. Sigur că este un electorat de centru-dreapta.
Info Prut: Speraţi că veţi obţine voturi şi de la simpatizanţii obişnuiţi ai altor partide politice?
Mihai Godea: Eu cred că vom obţine voturi de la cetăţenii Republicii Moldova. Iar dacă vreunul dintre partide crede că şi-a privatizat votul cetăţenilor, eu cred că este greşită această abordare.
Info Prut: Maratonul acesta electoral nu a obosit alegătorul din Republica Moldova?
Mihai Godea: Sigur că a obosit. Pentru că aşa a lucrat clasa politică.
Info Prut: Şi cum va fi el mobilizat să meargă din nou la urne?
Mihai Godea: Vom avea o problemă mare cu participarea la vot. Şi absenteismul electoral ar putea readuce comuniştii la putere. Deci, asta este singura lor posibilitatea de a reveni la putere, doar pentru că electoratul lor este mai mobilizat, mai organizat. Dar vom munci în continuare. Vom convinge oamenii că dezamăgirea nu este o cale. Şi să încercăm, prin abordarea noastră, prin acţiunile noastre, să demonstrăm că suntem altfel, că ţinem la promisiuni, că lucrăm pentru realizarea obiectivelor enunţate şi nu pentru altceva.
Info Prut: Îmi puteţi nominaliza două candidaturi care, după părerea dumneavoastră, ar fi potrivite pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova? Pe cine vedeţi dumneavoastră capabil să ocupe fotoliul de preşedinte?
Mihai Godea: Au fost multe enunţate. Eu aş vedea un om care, în primul rând, înţelege situaţia din ţară, în al doilea rând, care ţine la această ţară, care este gata să muncească pentru propăşirea Republicii Moldova şi care să nu ţese şi să nu încurajeze intrigile politice, să nu îşi formeze camarilla, să fie deasupra bătăliilor politice, să fie garantul şi democraţiei, şi Constituţiei, şi siguranţei naţionale. Unele nume care au fost circulate în ultimul timp chiar întrunesc acesta calităţi.
Info Prut: Anume? S-a tot discutat şi despre posibila candidatură a doamnei Greceanîi.
Mihai Godea: Eu cred că momentul ,,7 aprilie” o lipseşte de posibilitatea ocupării funcţiei de preşedinte. De Marian Lupu nu aş vrea să mă pronunţ pentru că aş putea să fiu acuzat de partizanat, deşi el întruneşte calităţile necesare. Cred că Igor Munteanu, ambasadorul nostru la Washington, ar fi potrivit, chiar dacă domnia sa s-a detaşat public de această chestiune, poate şi Ion Sturza ar întruni calităţile şi mai sunt oameni. Dacă se aşează liderii politici la o masă şi analizează la modul serios de ce fel de preşedinte are nevoie ţara, nu ei, atunci cu siguranţă se vor găsi mai mulţi candidaţi.
Info Prut: Vă mulţumim!
Interviu realizat de Iulia Modiga/Info Prut
Sursa foto: Mihaigodea.md