Prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova înseamnă un factor de presiune nu doar pentru autoritățile constituționale de la Chișinău, dar și pentru întreg spațiul Mării Negre. Declarații în acest sens au fost făcute de Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe al României, care a mai specificat că în cazul unui scenariu negativ în ceea ce ține de securitatea din regiune, România are nu numai responsabilitatea, dar și obligația să fie cu toate capacitățile alături de Republica Moldova.
Astfel, fiind întrebat în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, dacă tensiunile regionale ar trebui să îngrijoreze Republica Moldova în contextul în care la granița cu Ucraina sunt masate trupe ruse, iar Kremlinul își manifestă în continuare amenințările în raport cu NATO, Diaconescu a remarcat că „aceste tensiuni trebuie să ne îngrijoreze pe toți, nu numai Republica Moldova, România, Ucraina”.
„Practic întreaga comunitate internațională privește în acest moment cu foarte mare preocupare la zona Mării Negre. Din acest punct de vedere, pornind de la situația foarte tensionată din zonă, practic începând cu dialogul de la Geneva, continuând cu Alianța Nord Atlantică a reprezentanților Federației Ruse și cu dialogul în cadrul OSCE, mai ales comunitatea europeană și euroatlantică sunt angajate într-un tip de negociere din care vor rezulta atât tratate privind situația politico-militară din zonă, cât și, ce mi se pare extrem de complicat, o serie de soluții privind securitatea în diverse zone, influențele, aspecte care țin de strategie și de stabilitate. Din acest punct de vedere, suntem în mijlocul unei crize, care are și o componentă militară evidentă, ceea ce înseamnă că nu doar trebuie să fim atenți, dar să fim și extrem de solidari, profesioniști și să urmărim în fiecare moment care sunt evoluțiile”, a mai adăugat președintele PMP.
De asemenea, referindu-se la recenta declarației a secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, care a cerut Moscovei retragerea trupelor ruse inclusiv de pe teritoriul Republicii Moldova, Cristian Diaconescu a subliniat că aceasta „este o cerință necesară, obligatorie, inclusiv din punctul de vedere al acordului internațional la care Federația Rusă este parte”.
„Tratat cu consecvență și profesionalism, subiectul prezenței străine pe teritoriul Republicii Moldova poate reprezenta o temă care astăzi să fie de maximă actualitate. În a alege agenda subiectelor, și acest subiect este unul extrem de semnificativ, este cât se poate de importată, dar în egală măsură trebuie să avem și capacitate, voința și determinarea de a susține aceste subiecte. Prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova însemnând un vector de presiune nu numai pentru Republica Moldova, dar și pentru întregul spațiu al Mării Negre”, a explicat fostul ministru de Externe al României.
Totodată, fiind întrebat cum se poate apăra Republica Moldova și pe ajutorul cui poate conta în circumstanțele în care amenințările ar putea deveni directe, fostul ministru a menționat că „sper să nu se ajungă la o astfel de situație”. „Tocmai de aceea subliniam că prezența la masa negocierilor pe subiecte atât de semnificative este una necesară. În opinia mea, în condițiile unui scenariu care să se dezvolte negativ, România are nu numai responsabilitatea, dar chiar obligația să fie cu toate capacitățile alături de Republica Moldova”, a conchis Cristian Diaconescu.