Autoritățile Republicii Moldova au anunțat că urmăresc cu îngrijorare tensiunile de la granița Ucrainei cu Federația Rusă.
„Noi urmărim cu îngrijorare evoluția situației în context regional, aceste declarații pe care le face Federația Rusă și Ucraina. Sperăm că părțile vor fi înțelepte și nu vor admite escaladarea în continuare a situației. În același timp, toate structurile Guvernului sunt pregătite, evaluează mai multe scenarii și vor acționa în funcție de evoluția situației”, a precizat Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă.
La rândul său și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și-a exprimat, la sfârșitul săptămânii trecute, îngrijorările în acest sens. „Este o situație foarte complicată care ne îngrijorează și ne îngrijorează nu doar pe noi. Toată lumea își exprimă aceste îngrijorări. Noi suntem în această regiune și bineînțeles suntem vizați direct de ce se va întâmpla acolo. Ne dorim, sperăm că lucrurile se vor rezolva pașnic. Știm că se lucrează la nivel internațional pentru a se ajunge la o soluție diplomatică”, a subliniat șefa statului pentru presa de la Chișinău.
Fiind întrebată în ce mod ar putea fi afectată Republica Moldova, Maia Sandu a precizat că „sunt foarte multe potențiale consecințe în cazul unui scenariu militar, dar repet, sper să nu se ajungă acolo”.
Menționăm că tensiunile de la granița cu Ucraina se mențin la un nivel îngrijorător, după ce Rusia a masat trupe la frontieră. Kievul și Occidentul acuză riscuri reale de invazie rusă, lucru negat de Moscova. Cele trei runde de discuții de săptămâna trecută dintre reprezentații NATO, SUA și Rusia s-au soldat fără rezultate concrete. Pe de altă parte, la aceste negocieri NATO a cerut din nou rușilor să se retragă din Europa de Est, inclusiv din Republica Moldova, unde au trupe ilegale.