Guvernul este pregătit pentru toate scenariile și are mai multe soluții pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova. Declarații în acest sens au făcute de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău.
Astfel, oficialul a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre cererea Gazprom către Moldovagaz de a achita, până joi, 20 ianuarie, un avans de 63 de milioane de dolari. „Moldovagaz estimează că va avea un deficit de lichiditate de aproximativ 30 de milioane de dolari. Guvernul, în contextul Comisiei pentru Situații Excepționale, a discutat mai multe opțiuni după ce Moldovagaz nu a putut să acceseze împrumuturi de pe piață. Am discutat despre posibilitatea de amânare a plăților pentru Energocom, pentru gazele procurate în toamna anului trecut, am discutat despre posibilitatea amânării achitării TVA de către Moldovagaz. Totuși, oricum rămâne o anumită sumă care nu poate fi acoperită. Suntem în discuții în continuare cu Gazprom, pentru ca aceste devieri financiare negative să fie acceptate până la o revizuire regulamentară a tarifelor”, a explicat Natalia Gavrilița.
În același context, premierul de la Chișinău a mai adăugat că „noi nu putem ști până în ultimul moment care va fi răspunsul final al Gazprom-ului, de aceea, suntem gata pentru toate scenariile”.
„Avem mai multe soluții în caz de necesitate pentru a asigura securitatea energetică a țării și accesul oamenilor la gazele naturale. În dependență de răspuns, vom veni inclusiv cu declararea stării de urgență și măsuri țintite care nu pot fi luate în context obișnuit pentru a acoperi deficitul de lichidități într-un mod corect și transparent”, a mai precizat Natalia Gavrilița.
Menționăm că deficitul acumulat de Moldovagaz a fost cauzat de faptul că în luna ianuarie prețul de achiziție a gazelor naturale s-a majorat cu aproximativ 200 de dolari pentru mia de metri cubi, față de cel calculat la finele lunii octombrie. atunci când Republica Moldova a semnat un nou contract cu Gazprom pentru o perioadă de 5 ani.
Potrivit contractului respectiv, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.