Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică din Republica Moldova a decis să instituie, începând cu 22 ianuarie, noi măsuri temporare pentru a opri răspândirea COVID-19, în special în contextul creșterii numărului de cazuri generate de noua tulpină Omicron.
Astfel, potrivit hotărârii CNESP, intrarea în spațiile comerciale și de agrement va fi permisă doar în baza prezentării certificatului COVID-19.
„Accesul clienților, care au atins majoratul, în orice spații comerciale, de deservire și agrement va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID-19. O excepție de la această regulă se va face doar pentru accesul în unități de comercializare (magazine) specializate sau nespecializate a produselor alimentare, produselor pentru animale de companie, produselor de igienă, în farmacii, în unități de comercializare a produselor farmaceutice și/sau articolelor medicale și ortopedice, în unități medicale și de vaccinare, bănci și subdiviziunile acestora, organizații de creditare nebancară, furnizori de servicii poștale și de curierat, furnizori de servicii comunale, asiguratori, unități comerciale ale operatorilor de comunicații electronice și agenților lor, case de schimb valutar, stațiile de alimentare cu combustibil (stațiile PECO), gări auto și feroviare”, anunță Ministerul Sănătății de la Chișinău cu referire la decizia CNSE.
În documentul respectiv se mai menționează că prin certificat COVID-19 se înțelege fie certificat de vaccinare, fie rezultatele negative ale unui test, fie certificat despre suportarea bolii în ultimele șase luni sau certificat despre prezența anticorpilor în ultimele 90 de zile.
Unitățile de alimentație publică vor activa între orele 07:00 și 22:00. De asemenea, se interzice organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive). Se sistează activitatea zonelor de agrement și a parcurilor de distracție, dar și activitățile din incinta cluburilor de noapte și a ringurilor de dans.
Activitățile în incinta teatrelor, cinematografelor și sălilor de concert se vor desfășura la capacitatea de 50% din numărul de locuri existente în interior, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte la intrare certificatul COVID.
Instituțiile de învățământ general vor activa în perioada 24 ianuarie – 4 februarie, în regim online. Cele de învățământ profesional tehnic și superior vor activa online până pe 20 februarie, cu excepția Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” care va activa în regim mixt. Tot în regim online vor fi organizate întrunirile științifice, conferințele, seminarele, reuniunile sau alte evenimente profesionale.
Totodată, entitățile publice și private își vor organiza după posibilitate regimul de lucru de la distanță sau în ture.