Retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este un subiect pe care Chișinăul îl abordează la toate forurile internaționale pentru a obține sprijin de la comunitatea internațională în acest sens. Declarația a fost făcută de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.
Potrivit șefei statului, autoritățile nu dețin informații exacte și oficiale privind numărul trupelor din regiunea transnistreană, pentru că instituțiile constituționale nu au acces la acest teritoriu din stânga Nistrului.
„În general, prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova sunt în contradicție cu constituția și cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova. Acest subiect, aspectul retragerii trupelor ruse, este un aspect permanent pe agenda bilaterală cu Federația Rusă, dar este și un subiect pe care îl abordăm la toate forurile internaționale pentru a obține sprijin de la comunitatea internațională pentru retragerea trupelor de pe teritoriul nostru”, a explicat Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru ProTV.
În același context, președintele Republicii Moldova a dat asigurări că „noi optăm și vom continua să optăm pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.
Comentând informația serviciilor secrete din Ucraina precum că în această zonă se pregătesc anumite provocări, Maia Sandu a spus că instituțiile din Republica Moldova monitorizează situația inclusiv în regiunea transnistreană și că în acest moment nu există informații care să demonstreze că acolo se întâmplă alte lucruri decât se întâmplau în trecut.
„Noi monitorizăm foarte serios situația acolo și pentru moment nu există motive de îngrijorare. Ele există, însă, generate de prezența acestei armate, dar nu s-a observat nimic în aceste zile și săptămâni, dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba, de aceea noi rămânem vigilenți în continuare”, a mai concretizat șefa statului.
De asemenea, în cadrul aceluiași interviu, Maia Sandu a menționat că „războiul din Transnistria a fost o tentativă de a opri procesul de obținere a independenței Republicii Moldova”.
„Forțele care și-au dorit ca noi să devenim independenți de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces și, din păcate, existența acestui conflict transnistrean reprezintă impedimente serioase în dezvoltarea Republicii Moldova, reprezintă impedimente pe drumul nostru european. Bineînțeles, este o sarcină importantă pentru noi să găsim o soluție, dar această soluție trebuie să fie pașnică, diplomatică, trebuie să fie o soluție care respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și reintegrarea trebuie să rezulte într-un stat funcțional. Aceste trei elemente sunt extrem de importante”, a spus președintele R. Moldova
Astfel, fiind întrebată care sunt acele „anumite forțe” la care s-a referit, Maia Sandu a concretizat că „este foarte clar pentru toți că Federația Rusă a trimis oameni în această acțiune împotriva Republicii Moldova”.