De-a lungul timpului, din Vaslui la Soroca şi de la Iaşi la Hînceşti, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a dezvoltat proiecte comune cu Republica Moldova, unul din punctele culminante urmând a fi atinse în 2023, când se preconizează implementatarea „Planului de Actiune 2023-2027 al zonei pilot pentru dezvoltarea turismului cultural circular pe tema rutei culturale Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt în România şi în Republica Moldova”.
Unul dintre proiectele interesante pe care le derulează în prezent cu Republica Moldova este proiectul BECULTOUR prin care la nivel european s-au selectat 6 zone turistice cu potenţial major de dezvoltare a unor rute transfrontaliere care vor fi promovate prin prisma aspectelor de inovare şi economie circulară.
ADR Nord-Est va elabora împreună cu un grup de specialişti şi părţi interesate de pe ambele maluri ale Prutului a unui studiu specializat „Planul de Acţiune 2023-2027 al zonei pilot pentru dezvoltarea turismului cultural circular pe tema rutei culturale Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt în România şi în Republica Moldova“.
„Suntem onoraţi să colaborăm cu specialiştii în turism din Republica Moldova care şi-au exprimat intenţia de a contribui şi de a face parte din această comunitate de dezvoltare şi promovare a turismului transfrontalier, de a alocă timp preţios pentru aceste iniţiative. (…) Gastronomia şi turismul rural, turismul viticol, precum şi turismul cultural se caracterizează prin unicitate şi identitate specifică Regiunii Nord-Est România şi Republicii Moldova. Turiştii sunt încântaţi să descopere aceste trăsături specifice comune. Nu ne rămâne decât să le punem în valoare”, a declarat Roxana Slemco, director Executiv ADR Nord-Est.
Câteva exemple de proiecte comune:
Ştefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui – Conservarea şi promovarea patrimoniului cultural şi istoric al raionului Soroca şi al judeţului Vaslui este obiectivul unui proiect implementat de Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova în parteneriat cu judeţul Vaslui şi Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui, România. În cadrul proiectului vor fi restaurate monumente reprezentative din cele două regiuni şi organizate evenimente transfrontaliere menite să consolideze identitatea culturală locală specifică şi dialogul cultural. De asemenea, urmează a fi finalizate lucrările de restaurare a Cetăţii Soroca şi restaurea Ansamblul Monumental „Statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare”, situat în satul Băcăoani, judeţul Vaslui.
Călător pe meridiane culturale – În cadrul proiectului, ce are drept scop promovarea culturii locale şi păstrarea patrimoniului, va fi reparat capital un drum unic din Republica Moldova, din pavaj de granit şi care are o vechime de aproape 100 de ani – strada centrală Ştefan cel Mare din oraşul Făleşti. De asemenea, va fi reconstruit şi Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie „Lazăr Dubinovschi”. De partea cealaltă a Prutului va fi reconstruit Muzeul „Ion Creangă” (Casa Bojdeucă – clădire de patrimoniu, curtea interioară şi clădirea-muzeu). Proiectul este realizat de Primăria oraşului Făleşti şi Consiliul Ra- ional Făleşti din Republica Moldova în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi. Valoarea totală a proiectului este de 1.721.162,59 Euro, din care 1.500.000 Euro sunt fonduri europene.
În ceea ce priveşte colaborarea cu Republica Moldova, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a încheiat parteneriate cu instituţii publice şi organizaţii private din ţară, cu care a început să lucreze încă din 2010, derulând schimburi de bune practici şi know-how, cursuri de formare profesională, proiecte de dezvoltare a capacităţii instituţionale pe teme de dezvoltare regională.