Mihai Gribincea, fostul ambasador al Republicii Moldova în România, a prezentat mai multe documente care demonstrează clar caracterul ilegal al aflării trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova.
Astfel, diplomatul a hotărât să-i împrospătează memoria lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe în privința trupelor din regiunea transnistreană.
„La 26 ianuarie, în scrisoarea NATO către Rusia privind „garanțiile de securitate” în Europa se solicită retragerea trupelor ruse din Republica Moldova (la fel ca și din Georgia și Ucraina) unde „se află dislocate fără acordul statului de reședință”. Probabil că Rusia, fără pic de rușine, va răspunde NATO așa cum a făcut-o mai devreme că trupele ruse în Moldova sunt „pacificatoare” și se află în Transnistria legal.
Pentru a-i împrospăta memoria lui Lavrov, dau publicității mai jos două documente la subiectul aflării trupelor ruse în Moldova, elaborate de ministerele de externe rus și moldovenesc în anul 2013.
Documentul rus intitulat „Памятная записка о правовой основе пребывания российских войск в Приднестровском регионе Республики Молдова” (”Memoriu cu privire la baza legală a aflării trupelor ruse în Regiunea transnistreană a Republicii Moldova”) a fost înmânat doamnei Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, în timpul vizitei sale de lucru la Moscova la 24 iulie 2013, vizită ce a avut loc la inițiativa ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov.
Răspunsul MAEIE a fost redactat și înmânat părții ruse la începutul lunii octombrie a aceluiași an (Памятная записка к вопросу о российских войсках в Приднестровском регионе Республики Молдова/ Memoriu cu privire la chestiunea aflării trupelor ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova)”, a subliniat Mihai Gribincea într-un comentariu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit fostului ambasador, chiar dacă MAEIE a încercat „și atunci „să nu-i supere pe ruși” abordând subiectul aflării ilegale a trupelor ruse în regiunea transnistreană, argumentele aduse de partea moldovenească demonstrează clar caracterul ilegal al aflării trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova”.
Menționăm că în documentul emis atunci de Ministerul de Externe de la Chișinău s-a subliniat că Rusia și-a exprimat „disponibilitatea principială” de a-și retrage forțele armate din Republica Moldova încă în acordul ruso-moldovenesc din 1992. Ulterior, această disponibilitate a fost confirmată în cursul negocierilor din 1994, 1996, 1998, în mai multe documente ale OSCE. În 1999, în cadrul summit-ului OSCE de la Istanbul, a fost adoptată o Declarație, în care se menționa: „Salutăm angajamentul Federației Ruse de a retrage forțele rusești de pe teritoriul Moldovei până la sfârșitul anului 2002”.