Există un risc foarte mare de război în regiune, iar cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie alerți, dar nu panicați. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.
Astfel, fiind întrebată, în cadrul unei emisiuni de la TV8, dacă există riscul unui război, șefa statului a menționat că „dacă analizăm declarațiile care se fac la nivel de alte țări, există riscuri foarte mari”.
„Sperăm că aceste riscuri nu se vor materializa. Sperăm că vor continua discuțiile și se va găsi o soluție diplomatică, dar nu putem exclude scenariul cel mai prost – acțiuni militare. (…) Suntem obligați și examinăm toate riscurile cu probabilitate mai mică sau mai mare. În analiza riscurilor pe care au făcut-o instituțiile noastre, avem această evaluare și pe opțiunile foarte proaste și mai puțin proaste și respectiv ceea ce trebuie să facă instituțiile statului în cazul fiecărei opțiuni”, a explicat Maia Sandu.
Totodată, președintele Maia Sandu a recunoscut că Republica Moldova este vulnerabilă pe mai multe dimensiuni, dar se ține cont de resursele disponibile pentru a fi luate decizii.
„Nu este un secret că Republica Moldova este foarte vulnerabilă și, evident, consecințele ar fi dificile pentru țară. Pornind de la resursele pe care le avem, încercăm să pregătim anumiți pași, planuri de acțiuni, astfel încât să avem activități coordonate. Coordonate pe intern, în primul rând, dar coordonate și pe extern. Pentru ca într-o situație de urgență care poate fi declanșată de o criză externă să apelăm pe intern la instituțiile noastre care trebuie să se mobilizeze. Lucrăm acum la asta, ca să ne asigurăm că fiecare știe ce are de făcut. Și bineînțeles, există și posibilitatea ajutoarelor externe”, a mai spus șefa statului
De asemenea, în contextul situației tensionante din regiune, președintele Republicii Moldova a transmis un mesaj pentru cetățeni.
„Aș vrea ca cetățenii să fie alerți, dar în același timp să nu fie panicați. Pentru că eu cred că există, în continuare, șansa unei soluții diplomatice. Să știm că există aceste riscuri. Să ne informăm din surse credibile pentru că un risc foarte mare este dezinformarea și manipularea. Am văzut mai multe personaje politice care încearcă să speculeze pe acest subiect și să dezinformeze precum că R. Moldova își dorește război. (…) Noi suntem o țară pașnică și ne dorim să ne fie respectat dreptul la pace, noi nu reprezentăm niciun pericol pentru alte țări. Avem nevoie de liniște și pace ca să ne concentrăm pe agenda internă”, a subliniat Maia Sandu.