Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică a lansat miercuri prima ediţie „Moldova Eco-Energetică” ce are drept scop promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice, transmite MOLDPRES.
„Moldova ECO-Energetică” este parte a unei ample campanii sociale de promovare a surselor alternative de energie şi a eficienţei energetice, desfăşurată de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Uniunea Europeană şi PNUD Rep. Moldova.
Şeful Delegaţiei UE în Rep. Moldova, Dirk Shuebel, a declarat că Uniunea Europeană şi alţi donatori sunt gata să sprijine Republica Moldova cu suport financiar şi tehnic în vederea ridicării eficienţei energetice. „Este vorba de Proiectul energie şi biomasă în valoare de 14, 56 milioane de euro, care are scopul de a spori în mod semnificativ utilizarea tehnologiilor de energie regenerabilă în Republica Moldova”, a mai spus înaltul demnitar. Proiectul prevede instalarea sistemelor de încălzire pe biomasă în 130 de localităţi din republică, în special şcoli, grădiniţe.
Dirk Shuebel a menţionat şi Proiectul „Suport pentru reformarea sectorului energetic” în valoare de 42,6 milioane de euro ce se va axa pe sporirea eficienţei energetice şi utilizarea resurselor regenerabile în Republica Moldova”, proiect contrasemnat marţi de premierul Vlad Filat.
La importanţa ridicării eficienţei energetice şi sprijinul acordat de PNUD s-a referit Kaarina Immonen, reprezentantul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, PNUD Rep. Moldova.
„Studiile arată că putem economisi până la 30-40 la sută din energie şi putem substitui prin surse de energie regenerabile de care dispunem până la 20 la sută”, a subliniat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.
Guvernul îşi propune ca, până în anul 2020, aproximativ 20 la sută din balanţa energetică să fie asigurată din surse alternative de energie, iar ca prim pas a fost alocarea în acest an a 25 milioane de lei din Bugetul de Stat pentru programe de sporire a eficienţei energetice în instituţiile publice. Se preconizează ca în 2012 suma dată să crească la 180 de milioane lei, fiind creat Fondul pentru eficienţă energetică, iar finanţările vor putea fi accesate şi de mediul de afaceri.
În condiţiile scumpirii resurselor energetice tradiţionale, de care Republica Moldova nu dispune şi pe care le importă practic integral, Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat angajamentul de a reforma sectorul energetic prin sporirea securităţii energetice, diversificarea surselor de energie, creşterea nivelului de eficienţă energetică şi atragerea de investiţii în domeniu.
Foto: Adevărul.ro