Daniel Ioniță a fost rechemat din funcția de ambasador al României în Republica Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat vineri, 4 februarie 2022, de către președintele României, Klaus Iohannis.
Daniel Ioniță a fost numit ambasador al României la Chișinău în anul 2016. Pe 7 iulie 2016 acesta și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Nicolae Timofti.
Diplomat de carieră, Daniel Ioniță și-a început activitatea în Ministerul Afacerilor Externe al României, în iunie 1996. A fost Ambasador al României în Norvegia, director general pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului de Externe de la București, unde a coordonat activitățile politico-diplomatice desfășurate de România în cadrul NATO, UE – dimensiunea de securitate (Politica de Securitate și Apărare Comună), OSCE, Consiliul Europei, precum și relațiile bilaterale ale României cu SUA și Canada.
De asemenea, el are o bogată experiență de negocieri internaționale, fiind parte a delegației oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. În perioada octombrie 2010 – august 2011 a fost negociatorul șef al României pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa).
A fost decorat de doi președinți ai României cu: Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer în martie 2013; cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în decembrie 2002. În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit „Crucea Nordului”, cea mai înaltă distincție pentru mireni.
Menționăm că, președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decrete pentru rechemarea a 10 ambasadori, inclusiv pe cel din Republica Moldova, Daniel Ioniță. Aceștia urmează să își încheie misiunea, conform legii, în termen de 90 de zile de la această dată.