65% dintre exporturile agroalimentare din Republica Moldova au ajuns anul trecut pe piaţa Uniunii Europene. Un sfert din cantitate a ajuns in România, care rămâne cel mai important partener comercial. Exportul a crescut mai ales datorită adaptării la standardele europene de calitate.
Iurie Bivol exportă de câţiva ani struguri în Uniunea Europeană. Fermierul deţine o plantaţie de viţă-de vie de 40 de hectare. Toţi strugurii ajung pe piaţa Uniunii Europene, pentru că agricultorul s-a adaptat continuu standardelor de calitate.
„În scurt timp vom utila întreprinderea cu nişte linii performante de sortare a strugurilor. Vom împacheta strugurii la cutii mici. Partenerii din Polonia ne-au trimis nişte mostre de cutii de carton care vor fi pe viitor folosite pentru ambalarea strugurilor a câte un kilogram”, a declarat agricultorul Iurie Bivol pentru TVR Moldova.
Fermierul a exportat şi în Arabia Saudită. Şi pentru că strugurii din Republica Moldova i-au cucerit pe consumatori, se va dubla cantitatea exportată la următoarea recoltă.
Potrivit Asociaţiei Moldova Fruct, anul trecut, Republica Moldova a exportat peste 67 de mii de tone de struguri de masă, care au ajuns în 21 de state.
În anul 2021, Republica Moldova a exportat struguri în UE de peste un miliard si jumătate de euro sau 65%. Doar în România s-a exportat de 670 milioane euro. Exporturile către Uniunea Europeană au loc în baza unor condiţii preferenţiale datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care este parte a Acordului European de Asociere şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii.