Evoluțiile recente din sectoarele energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei au fost abordate în cadrul Consiliului Energetic SUA-UE, care a avut loc, pe 7 februarie 2022, la Washington.
Astfel, într-o declarație emisă după reuniune, se subliniază că UE și Statele Unite consideră inacceptabilă folosirea resurselor energetice drept armă sau pârghie geopolitică.
„Consiliul a reiterat că este inacceptabil să se utilizeze aprovizionarea cu energie ca armă sau pârghie geopolitică. Această convingere a stat la baza sprijinului Consiliului pentru creșterea rezistenței și a securității energetice a partenerilor estici, precum Republica Moldova și Ucraina, inclusiv prin fluxuri inverse de gaze. Recunoscând tensiunile geopolitice actuale, Statele Unite și UE au discutat despre intensificarea cooperării pe termen scurt pentru a asigura aprovizionare cu energie suficiente pentru UE și vecinătatea acesteia”, se arată în declarație.
De asemenea, Consiliul a subliniat importanța continuării sprijinirii procesului de sincronizare a rețelelor electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu Rețeaua Europeană Continentală.
Referitor la Ucraina, Consiliul a mai afirmat că statul respectiv continuă să fie un partener cheie atât al UE, cât și al Statelor Unite și și-a exprimat sprijinul ferm pentru o Ucraină puternică și rezistentă. Acesta a mai subliniat că securitatea energetică este vitală pentru o Ucraină suverană.
„UE și Statele Unite și-au afirmat angajamentul de a coopera în mod pro-activ pentru a aborda orice riscuri potențiale legate de aprovizionarea cu energie în UE și vecinătatea acesteia”, se mai notează în declarație.
Totodată, Statele Unite și UE intenționează să își coordoneze eforturile de sprijinire a țărilor terțe pentru a promova reformele relevante ale pieței și ale reglementărilor pentru a asigura eforturi solide de decarbonizare, o tranziție energetică rapidă, echitabilă și favorabilă incluziunii sociale către un viitor neutru din punct de vedere climatic, precum și pentru a aborda problema sărăciei energetice, inclusiv în Africa.
Consiliul a mai reiterat angajamentul Statelor Unite și al UE de a oferi conexiuni de încredere prin promovarea unei dezvoltări a infrastructurii la nivel mondial care să fie de înaltă calitate, transparentă și rezistentă la schimbările climatice, prin intermediul inițiativelor SUA, UE, regionale și multilaterale, inclusiv Build Back Better World și Global Gateway.