Veaceslav Negruța, consilierul pe probleme de economie al Președinției Republicii Moldova și vicepremierul Andrei Spînu au venit cu reacții după ce Gazprom a criticat „abordarea unilaterală” a Chișinăului de a organiza un audit al datoriilor Moldovagaz.
Astfel, consilierul prezidențial Veaceslav Negruța, care este și observator din partea statului în Consiliul de observatori ai Moldovagaz, a remarcat că, potrivit unui document semnat de ambele părți, Republica Moldova poate efectua auditul datoriilor la Moldovagaz fără a cere opinia sau intervenția Gazprom.
„Punctul 5 al Protocolului din 29 octombrie 2021 spune clar că „partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” și „Factoring-Finance” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului. Raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al SA „Moldovagaz”, a subliniat sursa.
În acest context, el a mai adăugat că sintagma „partea moldovenească” este utilizată în protocolul menționat de două ori, în ambele cazuri avându-se în vedere acționarul minoritar statul Republica Moldova, adică Guvernul de la Chișinău. Astfel, conform înțelegerilor respective, Guvernul de la Chișinău a decis, pe 29 decembrie 2021, să împuternicească Agenția Proprietății Publice pentru a efectua procedurile necesare de selectare și organizare a procesului de audit.
„Ulterior, APP a inițiat procedurile de selectare a companiei de audit pentru efectuarea unui audit independent al datoriilor, cu publicarea anunțurilor necesare la nivel național și internațional. Informațiile enunțate mai sus, precum și poziția „părții moldovenești”, au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar din timp”, a mai remarcat consilierul prezidențial.
Totodată, Veaceslav Negruța a atras atenția asupra faptului că Gazprom a convocat unilateral o ședință a Consiliul pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor, contrar prevederilor punctului 5 din Protocol, care prevede coordonarea de către Consiliu doar a raportului final de audit, efectuarea procesului de audit fiind în competența „părții moldovenești”.
În acest sens, el a prezentat motivele pentru care reprezentații Republicii Moldova nu au participat la ședința convocată de Gazprom.
„Pentru a evita aprobarea unilaterală de către acționarul majoritar a unor decizii contrare unor înțelegeri anterioare între acționari, precum și pentru a nu admite contradicții cu cadrul legal și normativ de care se conduce „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova în efectuarea unui audit independent, s-a decis neprezentarea în ședința din 2 februarie, respectiv neadmiterea cvorumului necesar acționarului majoritar pentru astfel de decizii. Consider necesar de menționat că un audit independent al datoriilor și penalităților pretinse între cei doi agenți economici este în interesul tuturor, inclusiv „Gazprom” și „Moldovagaz”. Iar caracterul independent al auditului datoriilor poate fi asigurat de „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova, conform Protocolului din 29.10.2021 și respectând cadrul legal”, a mai punctat consilierul prezidențial.
La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre un presupus motiv care ar putea sta la baza acuzațiilor nefondate lansate de concernul rus.
„Probabil Gazprom își dorește ca acest audit să fie realizat de Moldovagaz. Însă, în Punctul 5 al Protocolului semnat de ambele părți scrie foarte clar că auditul va fi făcut de partea moldovenească. Iar partea moldovenească înseamnă Guvernul Republicii Moldova și Agenția Proprietății Publice. Atât timp cât vorbim despre o situație în care trebuie să înțelegem acea datorie pe care o pretinde Gazprom de la Moldovagaz, nu poate Moldovagaz să-și auditeze propria datorie. Este nevoie de acel audit independent. Probabil aici este punctul de disensiune”, a subliniat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.
De asemenea vicepremierul Andrei Spînu a reiterat că va continua discuțiile cu Gazprom pentru a depăși orice neînțelegeri în privința auditului independent al datoriilor Republicii Moldova față de concernul rus.
Amintim că, marți, 8 februarie 2022, Gazprom a acuzat autoritățile de la Chișinău că nu ar fi ținut cont de propunerile sale atunci când au stabilit condițiile licitației pentru serviciile de audit și a amenințat că rezultatele acestuia ar putea să nu fie aprobate.
Potrivit unui protocol adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, semnat la Sankt Petersburg, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari către Gazprom, numai după efectuarea unui audit extern.