România a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Virgil Popescu, ministrul Energiei de la București, după semnarea Memorandumului de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul securității energetice.
„Împreună cu Andrei Spînu, Viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, am semnat astăzi Memorandumul de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul securității energetice. Energia se numără printre domeniile în care cooperarea dintre România și Republica Moldova este una strânsă și, aș putea adăuga, cu rezultate concrete. România susține armonizarea legislației interne a Republicii Moldova cu legislația europeană în domeniul energiei, cu scopul atingerii unui grad sporit de integrare a pieței regionale. Cred cu tărie că putem explora în viitor arii noi de cooperare între țările noastre în domeniul energiei”, a anunțat oficialul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui Virgil Popescu, România și Republica Moldova vor elabora în următoarele 6 luni planul comun de acțiuni în caz de criză energetică.
„Memorandumul semnat astăzi stabilește un cadru de dialog în care vom putea face schimb de informații și ne vom coordona acțiunile pentru asigurarea continuității aprovizionării cu energie electrică și/sau cu gaze naturale către consumatori, fără afectarea îndeplinirii obligațiilor asumate, în conformitate cu platformele și mecanismele de coordonare, implementate în cadrul Comunității Energetice și Uniunii Europene. În următoarele 6 luni vom elabora Planul comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică. România a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, pentru a-și atinge ținta de a deveni membru al Uniunii Europene”, a mai specificat ministrul Energiei de la București.
Amintim că membrii Guvernelor R. Moldova și României s-au reunit, astăzi, la Chișinău, în cadrul unei ședințe comune, a cincea la număr în ultimii ani și prima de acest gen organizată în stânga Prutului. În cadrul acestei ședințe au fost semnate mai multe documente bilaterale, în conformitate cu Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România.