Aproximativ o treime din populaţia Republicii Moldova are cel puţin un credit, arată datele unui sondaj realizat în ianuarie 2022. Oamenii se împrumută de la bănci, rude şi prieteni sau chiar de la cămătari, iar jumătate dintre datornici au întârzieri la plata ratelor.
Potrivit datelor oficiale, în 2021, volumul total al împrumuturilor a fost de 33 de miliarde de lei, cu 8 miliarde de lei mai mult faţă de anul precedent. Un sondaj, făcut în ianuarie 2022 de către IDIS „Viitorul” şi Institutul de Politici şi Relaţii Internaţionale Ion I.C. Brătianu din Bucureşti, arată că sursele de împrumut ale cetăţenilor R. Moldova sunt diverse – bănci, instituţii financiare nebancare, rude şi prieteni.
Aproape 3% dintre cei intervievaţi au declarat că au luat bani din minimum trei surse.
GRADUL DE ÎNDATORARE ŞI SURSA DE ÎMPRUMUT A PERSOANELOR FIZICE:
Persoane cu împrumuturi- 28,9%
Bănci- 21,9%
Instituţii financiare nebancare- 9,6%
Rude şi prieteni- 8,2%
Cămătari- 1,4%
Au datorii din minimum 3 surse- 2,9%
„Noi avem 3% din populaţie. Să nu uităm că populaţia matură a Republicii Moldova este de 2 milioane, iar asta înseamnă că avem 60 de mii de cetăţeni care, eu mă tem să mă gândesc care e situaţia lor, pentru că au împrumuturi din toate sursele posibile”, a declarat expertul economic Veceslav Ioniță pentru TVR Moldova.
Acelaşi sondaj arată că persoanele care iau împrumuturi de la cămătari au cele mai mari dificultăţi de a întoarce datoria. Unii au probleme și cu rudele sau prietenii.
Persoane care declară că au dificultăţi la restituirea creditelor, în funcţie de sursa de împrumut:
Cămătari – 43,8%
Rude şi prieteni – 22,8%
Nebancar – 21,3%
Bănci – 12,9%
„Cea mai mare problemă pe care o au cetăţenii nu este rata dobânzii, dar sunt condiţiile draconice pentru cazul când dvs nu puteţi întoarce creditul la timp”, a mai adăugat expertul.
Sondajul a fost efectuat în perioada 24 ianuarie-5 februarie, pe un eşantion de peste 1000 de repondenţi şi are o marjă de eroare de 3%.