Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, de la care Republica Moldova procură aproximativ 80% din necesarul de curent, ar fi gata să nu majoreze prețul energiei electrice, scrie Mold-street, citând surse guvernamentale.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a contramandat pe neașteptate ședința publică preconizată pentru astăzi, 16 februarie 2022, în care urmau a fi majorate tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali.
Potrivit sursei citate, ședința respectivă a fost reprogramată pentru 23 februarie 2022, iar ANRE spune că motivul contramandării și reprogramării este faptul că la moment titularii de licențe au prezentat informații suplimentare, iar specialiștii din cadrul instituției verifică datele respective.
În acest context, jurnaliștii de la Mold-street, care citează surse guvernamentale, scriu că această amânare ar fi motivată de faptul că, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan a venit cu o ofertă tentantă. Astfel întreprinderea deținută de grupul Inter RAO EES din Rusia, se angajează să livreze energie electrică la prețul actual de 5,35 cenți americani pentru un kWh, încă un an de zile de la 1 aprilie 2022 și până pe 31 martie 2023.
„Este vorba de o cantitate de circa 3,5 miliarde kWh, care asigură circa 80% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova”.
În consecință autoritățile ar putea să oprească licitațiile de achiziție a curentului electric, anunțate de companiile de transport, distribuție și furnizare a energiei electrice și practic să renunțe la intenția de a achiziționa o parte din necesarul de energie din alte surse, decât Centrala de la Cuciurgan. În special, este vorba de Ucraina, unde însă prețurile de producere au crescut și sunt de două ori și ceva mai mari decât la Cuciurgan.
Sursa citată mai notează că acceptarea acestei propuneri ar permite menținerea la nivelul actual a prețurilor reglementate la energia electrică, și să nu fie majorate cu 50-80%, cum au solicitat anterior companiile de furnizare: Premier Energy și FEE Nord.
Articolul integral poate fi citit aici.
Remarcăm că propunerea respectivă a venit după ce la începutul lunii februarie, Parlamentul Republicii Moldova a modificat Legea cu privire la energia electrică, ceea ce va permite introducerea unui mecanism de asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energia electrică.