Romanul „Pe contrasens”, scris de basarabeanul Oleg Serebrian, se află pe lista scurtă a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2022, din partea României.
„Pe contrasens” este al treilea volum, după „Cântecul mării” și „Woldemar”, dintr-o saga istorică și psihologică care urmărește evenimentele cele mai importante din secolul XX, dar și a unei familii de nobili bucovineni von Randa, care își trăiesc viața în Austro-Ungaria, în România Mare și în URSS.
Romanul se găsește în toate librăriile din România și Republica Moldova.
Oleg SEREBRIAN (n. 1969) este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1992) și magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa (1993). A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris și la universitățile din Edinburgh şi Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice.
În 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al MAE al Republicii Moldova, între 1999 şi 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest și SUA. În 2010-2015 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Franța și pe lângă UNESCO, iar din 2015 este Ambasador al Republicii Moldova în Germania.
Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Pentru activitatea academică și publicistică a fost decorat de președintele Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Steaua României” (2000) și de președintele Franței François Hollande cu Ordinul Național de Merit (2015). În anul 2012, pentru romanul Cântecul mării (Ed. Cartier, 2011), a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Înființat în 2009 la inițiativa Comisiei Europene și finanțat prin programul Europa Creativă, Premiul Uniunii Europene pentru Literatură urmărește să sprijine prozatoarele și prozatorii în curs de afirmare („outstanding emerging fiction writers”), atrăgând atenția deopotrivă asupra lor și asupra diversității culturale a Uniunii.
În 2019 PUEL, pentru România, a fost acordat romanului „Grădina de sticlă”, de Tatiana Țîbuleac, apărut, de asemenea, la Editura Cartier.