De ziua Memoriei și Recunoștinței, la data de 2 martie, în mai multe localități vor fi organizate activități de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvernul de la Chișinău.
Documentul include Planul manifestărilor, care vor fi desfășurate în semn de recunoștință a statului și a societății față de meritele deosebite ale veteranilor conflictului armat din 1992. Conform planului, persoanele cu dizabilități de pe urma acțiunilor de luptă și familiile celor căzuți la datorie vor primi ajutor material anual, iar veteranii războiului vor beneficia de un examen medical complex și, în caz de necesitate, tratament spitalicesc și balneosanatorial.
De asemenea, urmează a fi organizate expoziții de documente și materiale istorice consacrate eroilor căzuți, competiții sportive și activități educativ-patriotice în cadrul instituțiilor de învățământ. Totodată, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței R. Moldova se vor întâlni cu recruții, tinerii angajați ai Armatei Naționale, Serviciului de Informații și Securitate și instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne. Evenimentele se vor desfășura cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19, stabilite în hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.
Amintim că 2022 a fost declarat „Anul Recunoștinței veteranilor de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova”, în contextul în care la 2 martie se vor împlini 30 de ani de la începutul războiului moldo-rus de pe Nistru.