Andrei Năstase, fondatorul Platformei „Demnitate și Adevăr” anunță despre sesizarea Procuraturii Generale a Republicii Moldova în legătura cu acțiuni de „trădare de patrie”, comise de către reprezentanții actualei guvernări, care ar fi recunoscut datoria regiunii transnistrene pentru gazele naturale livrate, transmite presa de la Chișinău.
Potrivit sursei citate, în cadrul unei intervenții live, politicianul a precizat că „efectul acestor acțiuni pentru economia națională este unul devastator, prețurile au crescut considerabil, iar cetățenii R. Moldova și-au cheltuit economiile pentru a satisface o înțelegere criminală între Guvernul de la Chișinău și compania Gazprom, ce are ca unic obiectiv finanțarea regimului separatist de la Tiraspol”.
„Este de-a dreptul halucinant să vezi cum ajutoarele generoase din Occident, oferite cu compasiune cetățenilor moldoveni, tranzitează băncile moldovenești și se opresc în conturile gigantului rus. Te apucă groaza să vezi că România, care e criticată acasă de forțe politice extremiste, ia din bugetele școlilor și grădinițelor din satele sale, face eforturi să ne dea 100 de milioane de euro… pentru susținerea separatiștilor transnistreni. În replică Guvernul, aprig luptător cu corupția, oferă unei firme necunoscute din India un contract de sute de milioane de euro pentru construcția liniei de interconexiune cu rețelele electrice românești, în detrimentul «Transelectrica», firma românească. Un acord lipsit de orice fărâmă de onestitate”, a declarat Andrei Năstase.
Potrivit lui, astfel de acțiuni reprezintă o trădare de patrie, subminarea economiei naționale și susținerea separatismului.
„Atât președintele Sandu, cât și premierul Gavrilița, și toți cei ce guvernează țară la vârf erau conștienți de iminența apariției necontrolate a acestui document [protocolul adițional nr.19, semnat la Sankt-Petersburg în octombrie 2021] în spațiul public, erau conștienți de iminența unor riscuri pe care le comportă, inclusiv riscul unor proteste masive ale populației nemulțumite în proporție de peste 80% de lipsa de transparență la semnarea lui, de tarifele mari, de prețurile în permanentă creștere, de pensii și salarii proaste”, susține politicianul.
Andrei Năstase a menționat și faptul că actuala guvernare îngenunchează R.Moldova în fața Rusiei și alimentează separatismul la fel cum a făcut Igor Dodon și PSRM.
„Fiecare om, cât de mult sau puțin inițiat, ar fi trebuit să înțeleagă că este jefuit lunar. Plătește ceva ce nu consuma. Plătește gazele altora din cauza incompetenței, a lipsei de curaj și a ipocriziei celor ce guvernează țara”, precizează el.
Fondatorul Platformei DA a vorbit și despre corupția cu care se confruntă R.Moldova. Potrivit lui, „aceasta trebuie eradicată la propriu, prin mijloace legale, constituționale” pe care actuala guvernare le are la dispoziție, „dar nu cunoaște cum sau nu poate face uz de ele”: „Fie că vă faceți că plouă, fie faceți politică idioată și mințiți oamenii”.
De cealaltă parte, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, neagă declarațiile respective, menționând că cetățenii din R. Moldova nu au achitat nimic pentru gazele livrate regiunii transnistrene. Potrivit lui, există un acord semnat dintre Tiraspoltransgaz și Moldovagaz, care prevede termenii și condițiile de plată de către partea transnistreană a datoriilor pentru gazele consumate.
„Moldovagaz furnizează gazul către Tiraspoltransgaz la prețurile indicate de Gazprom… În cazul în care există o datorie pentru gazele livrate către Tiraspoltransgaz, părțile (Moldovagaz și Gazprom), în baza unui acord semnat, vor lua măsuri privind transferarea datoriei către Tiraspoltransgaz. Pe acest caz există acorduri, inclusiv la nivel guvernamental”, a precizat Ceban.
Acesta a mai spus că Moldovagaz niciodată nu a recunoscut datoria față de Gazprom pentru gazele naturale livrate regiunii transnistrene. „În tariful pentru consumatorii finali de pe malul drept al R. Moldova niciodată nu a fost, nu este și nu va fi inclusă datoria pentru gazele livrate consumatorilor din Transnistria”, a mai menționat Vadim Ceban.
Amintim că marți, 22 februarie 2022, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public neoficial. Documentul a fost trimis la adresa de email a portalului anticoruptie.md. Potrivit acestuia, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze iar Moldovagaz se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la Tiraspoltransgaz. Acordul presupune că Moldovagaz se obligă să plătească livrările de gaz față de Tiraspoltransgaz.