Franța, cea care asigură președinția semestrială a Consiliului UE, a afirmat luni că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este un proces complex și necesită „o conversație pe termen lung” care ar trebui să implice și alte state, precum Republica Moldova sau Georgia.
Un oficial de la Palatul Elysée a precizat că aderarea Ucrainei la UE ar trebui să facă parte dintr-o dezbatere mai amplă și că aceasta va necesita timp, informează Politico Europe, potrivit caleaeuropeana.ro.
„Ucraina este o țară în inima Europei, o țară al cărei destin și alegere democratică este importantă pentru noi… faptul este, de asemenea, că trebuie să fim atenți să nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta”, a declarat oficialul reporterilor, menționând totodată că dezbaterea privind aderarea este „o conversație pe termen lung” care ar trebui să implice și alte țări, precum R. Moldova sau Georgia.
Precizările Palatului Elysée vin și în contextul în care președintele Emmanuel Macron a vorbit, după ce Rusia a invadat Ucraina, cu președinții Republicii Moldova și Georgiei, arătând că Franța va susține Republica Moldova și Georgia împotriva „oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”.
Cele trei state au semnat, în iulie 2021, o declarație comună supranumită „trio-ul de la Batumi” prin care au reafirmat „angajamentul neclintit de a avansa procesul de integrare în UE prin reforme cuprinzătoare”.
România susține pe deplin integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în Uniunea Europeană, a afirmat marți și președintele Klaus Iohannis. Precizările președintelui privind o extindere a Uniunii Europene vin în contextul în care Volodimir Zelenski a semnat luni cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.