Republica Moldova va renunța la calitatea de stat membru al CSI atunci când va avansa suficient de mult pe calea eurointegrării. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni TV, la scurt timp după semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE.
În acest sens, șefa statului a explicat că depunerea cererii de aderare la UE nu înseamnă automat că Republica Moldova este acceptată în Uniunea Europeană.
„Suntem conștienți că este o cale serioasă de parcurs și va fi nevoie de efortul comun al tuturor cetățenilor și angajaților statului pentru că trebuie să atingem anumite standarde ca să obținem acceptarea cererii. În acest parcurs evident se vor lua multe decizii, se va renunța la multe lucruri, vom adera la altele. Vom avea timp, inclusiv, pentru decizia cu privire la CSI. Atunci când luăm o decizie de retragere sau obținere a calității de membru pornim de la interesele concrete ale cetățenilor Republicii Moldova. Atunci când vom avansa suficient de mult pe parcursul european, vom considera și momentul potrivit când Republica Moldova va trebui să renunțe la CSI”, a menționat președintele Republicii Moldova în cadrul unei emisiuni de la JurnalTV.
Maia Sandu a mai remarcat că decizia privind semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană vine în contextul crizei de securitate din regiune. Totodată, șefa statului a subliniat că acest document nu contravine statutului de neutralitate prevăzut în Constituția R. Moldova.
„Este o decizie importantă luată într-un moment dramatic în situația în care în apropierea hotarelor noastre, are loc un război împotriva Ucraineni și a cetățenilor acestei țări. Dar este și un moment în care am realizat cât de mult avem nevoie de sprijinul familiei europene. Pentru că această familie oferă garanția securității pentru toți care fac parte din această Uniune. Este garanția bunăstării și a dezvoltării. Sunt lucruri pe care vrem să le avem și să le construim în țara noastră. (…) Nimeni nu a schimbat prevederea din Constituție care spune că Republica Moldova este o țară neutră și nu există nicio incompatibilitate între aspirația noastră de a deveni membru al Uniunii Europene și prevederea constituțională care ține de neutralitate”, a spus președintele Republicii Moldova.
Amintim că joi, 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Totodată, în această săptămână, invazia rusă în Ucraina a determinat atât Kievul, cât și Tbilisi să semneze cereri oficiale de aderare la UE.
În acest context, menționăm că Georgia și Ucraina au ieșit din așa-numita Comunitate a Statelor Independente (CSI), în 2008 și respectiv 2014, după agresiunea rusă asupra teritoriilor lor, în timp ce Republica Moldova încă mai face parte din această organizație.