Premierul Natalia Gavrilița a venit cu o reacție după ce regimul separatist de la Tiraspol a cerut recent autorităților de la Chișinău și comunității internaționale, inclusiv Organizației Națiunilor Unite și OSCE, recunoașterea independenței regiunii transnistrene.
„Aceste solicitări sunt de 30 de ani. Asemenea declarații au fost făcute și atunci când R. Moldova a semnat aderarea la anumite foruri internaționale, cum ar fi Consiliul Europei sau a semnat Acordul de Asociere cu UE. Important este că acele mecanisme de negociere care există sunt funcționale și mergem pe aceste mecanisme așa cum am făcut-o din totdeauna”, a declarat premierul Republicii Moldova în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, Natalia Gavrilița a mai specificat că autoritățile de la Chișinău nu au semnale despre implicarea regiunii transnistrene în acțiuni militare.
Mai mult, fiind întrebată despre care sunt riscurile ca forțele ruse să treacă granița R. Moldova în cazul în care Odesa sau alte localități din Ucraina care sunt aproape de frontieră cad, șefa Guvernului de la Chișinău a răspuns că „nu sunt semnale despre riscurile de extindere a acțiunilor militare pe teritoriul Republicii Moldova”.
Amintim că, vineri, 4 martie 2022, reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol au cerut autorităților de la Chișinău și comunității internaționale recunoașterea independenței Transnistriei.
Solicitarea a venit la scurt timp după ce președintele Maia Sandu a semnat alături de premier și de președintele Parlamentului, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Biroul Politici de Reintegrare din cadrul Guvernului R. Moldova a anunțat că a luat act de declarațiile Tiraspolului și a menționat că regiunea transnistreană este un beneficiar direct al multiplelor facilități și programe de asistență oferite de Uniunea Europeană. Totodată, Chișinăul rămâne în continuare deschis pentru un dialog constructiv în toate formatele de negocieri existente.