Zeci de copii de origine română din Transcarpatia fugiți din calea războiului au ajuns în mănăstirile din România. O parte din ei au fost găzduiți la Beiuș, iar 37 au ajuns la Mănăstirea Dumbrava din județul Alba.
Copiii din Transcarpatia au fost întâmpinați la Vama Halmeu de Părintele Dragoș Marius, Parohul din Halmeu, care i-a întâmpinat cu mâncare, dulciuri, jucării și, nu în ultimul rând, haine și încălțăminte de iarnă, notează Basilica.ro.
„Satele lor sunt foarte sărace, iar mulți au ajuns la noi îmbrăcați doar într-un tricou și o bluză de trening”, a spus părintele paroh.
Copiii fac parte din grupul etnic al volohilor și vorbesc o limbă română arhaică, lipsită de neologisme, reușind să se facă înțeleși de români. Au venit din satul Poroșkovo, situat la 170 de kilometri distanță de localitatea ucraineană Solotvino (Slatina) și 375 de kilometri distanță de localitatea românească Sighetu Marmației.
Cu tot cu cei 37 de copii, la Mănăstirea Dumbrava sunt cazați în total 45 de refugiați din Ucraina, a precizat Ieromonahul Vasile Crișan, duhovnicul mănăstirii.
Locuri de cazare în eparhia Alba Iuliei
Așezământul monahal, care are o capacitate de 120 de locuri de cazare și și-a deschis ușile până în prezent și pentru aproximativ 100 de tineri intrați pe la Vama Sighet și aflați în tranzit dinspre Ucraina spre alte state.
Pe lângă locurile disponibile la această mănăstire, Arhiepiscopia Alba Iuliei mai are disponibile pentru refugiați aproximativ 100 de locuri la Mănăstirea „Sf. Dumitru” din Sighișoara și alte 550 de locuri la parohii, a precizat Părintele Nicolae Ignat, Consilier social-misionar al eparhiei.
Puteți dona pentru refugiații de la Mănăstirea Dumbrava:
Asociația Sfânta Veronica
CIF: 31675520
Cont LEI: RO64RNCB0032140308670003
Cont EURO: RO37RNCB0032140308670004
SWIFT: RNCBROBU
Detalii plată: Refugiați