Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, consideră că de astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale.
Potrivit șefei statului, Curtea Constituțională a publicat astăzi hotărârea sa din 10 martie 2022, „prin care admite o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate”.
„De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor. Curtea Constituțională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea Legii Supreme. CC a confirmat, astfel, alinierea sistemului constituțional național la standardele europene privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite. Sistemul de justiție nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligat să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”, a subliniat Maia Sandu.
Menționăm că marți, 15 martie, Curtea Constituțională a dat aviz negativ inițiativei legislative a majorității parlamentare de a modifica Legea Fundamentală privind confiscarea averii funcționarilor publici.
Magistrații CCM au menționat că proiectul de lege elaborat de către deputații PAS ce se referă la modificarea articolului 46 din Constituție privind „dreptul la proprietate privată și protecția acesteia” nu corespunde „limitelor materiale” prevăzute de Legea Supremă.
De asemenea, CCM a reiterat că „textul actual al articolului 46 alin. (3) din Constituție nu reprezintă un impediment pentru aplicarea unor standarde de probă diferite, în funcție de tipul procedurilor (penale sau non-penale), pentru implementarea obiectivului urmărit de autorii proiectului de modificare a Constituției”.