Reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol au venit cu o reacție după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis marți, 15 martie 2022, recunoașterea oficială a regiunii transnistrene ca zonă de ocupație rusă.
Astfel, separatiștii susțin că în respectiva decizie a APCE s-a folosit un „limbaj politizat și tendențios, în efortul de a acuza Federația Rusă de un așa-numit „act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova”, „ocuparea” Transnistriei”.
„Formularea folosită în rezoluția APCE este o consecință directă și repetarea efectivă a vechii poziții oficiale a Republicii Moldova, care se reflectă nu numai în numeroasele declarații publice ale diferitelor generații de guvernare moldovenești, ci mai ales, se conțin în decizia obligatorie din punct de vedere juridic a Curții Constituționale a R. Moldovei din 2 mai 2017, în care se menționează despre așa-zisele „forțe armate de ocupație” ruse în Republica Moldova și despre „ocuparea militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova. Astfel, rezoluția APCE nu ar fi putut apărea fără decizia corespunzătoare a organului jurisdicției constituționale a R. Moldova”, se arată într-o reacție a așa-zisului minister de externe de la Tiraspol.
Totodată, separatiștii au avertizat că un eventual atac asupra „operațiunii ruse de menținere a păcii” ar fi periculos.
„Orice atac împotriva operațiunii eficiente de menținere a păcii pe Nistru, care se desfășoară deja de 30 de ani sub egida Federației Ruse, este extrem de periculos și distructiv, contrar principiilor și abordărilor aprobate la nivel interstatal și internațional de reglementare politică, pașnică, a relațiilor dintre Transnistria și Moldova”, mai susțin reprezentanții regimului separatist.
Separatiștii de la Tiraspol au mai insinuat că „abordările sub formă de rezoluții rupte de realitate, fără nicio perspectivă, reprezintă drept motiv pentru a revizui comunicarea Tiraspolului cu organizațiile care nu aduc niciun plus valoare la soluționarea definitivă și echitabilă a reglementării relațiilor moldo-transnistrene”.
Amintim că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis să excludă Federația Rusă din Consiliul Europei și a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusă.