De la 1 mai, Republica Moldova trece de la televiziunea analog la cea digitală, după ce Parlamentul de la Chișinău a votat, în lectură finală, modificările la Codul serviciilor media audiovizuale și la Legea comunicațiilor electronice.
Acest lucru înseamnă că utilizatorii vor avea acces gratuit la un număr de până 18 canale TV, la o calitate mult mai bună. Totodată, costurile vor fi mult mai mici pentru televiziunile care vor să transmită prin televiziune digitală.
Printre obiectivele acestei schimbări se numără valorificarea resurselor de spectru radio, asigurarea în continuare a accesului liber și gratuit al populației pe întregul teritoriu al Republicii Moldova la semnalul în format digital al programelor TV ale Instituției Publice Naționale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”, ale Companiei Publice „Găgăuziya Radio Televizionu”, precum și ale altor furnizori.
Mijloacele financiare necesare pentru implementare prevederilor proiectului sunt prevăzute în bugetul de stat pentru 2022 și constituie circa 4,5 milioane de lei.
În România, eleviziunea digitală terestră a fost implementată din decembrie 2005, când Societatea Națională de Radiocomunicații a inaugurat primul emițător DVB-T de pe teritoriul României, în zona București-Herăstrău.