Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României și copreședintele Partidului AUR, a propus miercuri, 16 martie 2022, la Chișinău, integrarea europeană a Republicii Moldova prin reunirea cu România.
Potrivit liderului Alianței pentru Unirea Românilor, singura cale rapidă și viabilă de integrare a Republicii Moldova în UE este reunificarea cu Țara-Mamă, România.
„Acest lucru ține de voința politică a Parlamentelor de la București și de la Chișinău. Nimeni nu poate împiedica două state să se unească dacă ele așa hotărăsc pentru că avem de-a face cu două state românești”, a declarat senatorul României, aflat în vizită la Chișinău.
Claudiu Târziu a dat asigurări că din partea Parlamentului României există toată deschiderea pentru demersurile de Reunificare, făcând referire în acest sens la textul Declarației pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Țara-Mamă, România, la 27 martie 1918, votat în unanimitate de cele două camere reunite în ședință solemnă pe 27 martie 2018.
În acest context, senatorul de la București a îndemnat și Parlamentul de la Chișinău să voteze o Declarației de reunificare cu România.
„Așa cum observați Bucureștiul este gata pentru Reunificare și invit și Parlamentul de la Chișinău, care reprezintă cetățenii R. Moldova, să voteze o Declarației de reunificare cu România pentru a asigura astfel basarabenilor integrarea imediată în UE și punerea acestui colț de pământ românesc sub protecția organizațiilor internaționale din care România deja face parte. Basarabenii nu trebuie să aștepte o iluzorie integrare promisă de actualul Guvern de la Chișinău, când soluția este la îndemână. Nu trebuie să treacă ani, nu trebuie să îndeplinească nu știu ce criterii, pur și simplu trebuie ca Parlamentul de la Chișinău să voteze Reunificarea, atât… și procesul poate începe imediat”, a mai spus Claudiu Târziu.
De asemenea, senatorul României a remarcat că Unirea este o soluție pragmatică și realistă, care poate salva și pune la adăpost sigur toată populația R. Moldova, români și minoritari.
Claudiu Târziu a mai amintit că peste un milion de locuitori ai Republicii Moldova au redevenit cetățeni ai României, iar „împreună cu cei care au angajat procedurile de redobândire a cetățeniei ajungem la peste 50 la sută din populația R. Moldova”.
„Acești români care gândesc pragmatic și acționează responsabil fața de ei și familiile lor arată, prin exemplu propriu, calea corectă de urmat și de către autoritățile de la Chișinău. Unirea este un proces viu, acumulativ, în plină desfășurare. Mecanismul cetățeniei este unul prin care frații basarabeni optează pentru reunirea lor personală și a urmașilor lor cu România. Recuperarea credincioșilor ortodocși din jurisdicția canonică abuzivă a Moscovei și revenirea lor la sânul Bisericii-Mame Ortodoxe Române este un alt mecanism al emancipării noastre naționale. Faptul că România este primul partener economic și comercial al R. Moldova atât la capitolul importuri, cât și la cel al exporturilor este un argument în plus”, a punctat senatorul României.
Astfel, liderul AUR consideră că „reunirea pașnică și liberă a celor două state românești este cea mai bună formă de desăvârșire a suveranității românilor dintre Prut și Nistru”.