Guvernul ucrainean elaborează în prezent un plan privind reluarea exportului de cereale în alte țări, cu scopul de a preveni o eventuală criză alimentară la nivel mondial, a declarat ministrul pentru politica agrară și alimentație, Roman Leșcenko. Până acum exporturile de cereale din Ucraina se realizau în proporție de 80% prin porturile țării de la Marea Neagră, în prezent complet blocate de ruși.
„Examinăm cu statele vecine din partea de vest a țării ‘reducerea la zero’ a cotelor, restricțiilor în vederea livrării de cereale prin Republica Moldova și România”, a explicat Leșcenko, indicând că din România cerealele vor fi livrate prin porturile acesteia la Marea Neagră, având în vedere că ele nu se află în zona controlată de ruși.
Prin deblocarea a cel puțin unui port, Ucraina va putea crește ponderea exporturilor sale de cereale, a adăugat el.
„Avem nevoie să deschidem cel puțin un port și vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice”, a menționat oficialul ucrainean, potrivit căruia criză alimentară globală ar putea duce la o criză economică în lumea întreagă.
În urma blocării exporturilor de cereale din Ucraina, cel mai mult au de suferit statele din Africa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală și de Est, notează Delo. Timp de 10 ani, Ucraina nu a restricționat exporturile și a fost un furnizor stabil de produse alimentare pentru aceste țări.
Șeful adjunct al președinției de la Kiev, Rostislav Șurma, a declarat că obiectivul Ucrainei în acest an este să strângă cel puțin 70% din recolta de anul trecut, conform Delo.