Polonia va oferi Republicii Moldova 20 de milioane de euro sub formă de credit, fără dobândă, pentru a înlesni gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Un anunț în acest sens a fost făcut de Andrzej Duda, președintele Poloniei, aflat în vizită la Chișinău.
Șeful statului polonez a subliniat, după întrevederea cu președintele Maia Sandu, că țara sa va oferi sprijin Republicii Moldova atât pentru a face față crizei refugiaților ucraineni, cât și pentru parcursul european.
„Am venit să o sprijin pe doamna președintă în acest moment greu pentru că am putea spune că războiul este deja la pragul Moldovei. Cu toții înțelegem această situație grea, situația cu livrări de resurse energetice, cu toate dificultățile cu care se confruntă doamna președintă și Guvernul Republicii Moldova. Am asigurat că vom face tot posibilul în Polonia ca să sprijinim Republica Moldova”, a spus președintele Poloniei.
În acest sens, Andrzej Duda a subliniat că Guvernul polonez va oferi Republicii Moldova un credit fără dobândă de 20 de milioane de euro pentru gestionarea crizei.
De asemenea, șeful statului polonez a precizat că va discuta personal cu liderii europeni pentru a deschide piețele blocului comunitar pentru produsele din Republica Moldova.
Președintele Andrzej Duda a mai declarat că autoritățile de la Varșovia sprijină intenția Republicii Moldova de a obține statutul de stat candidat și, ulterior, de stat membru al UE.
„Suntem pentru politica ușilor deschise și de la bun început am declarat și am sprijinit Republica Moldova în aspirațiile sale europene. Acum este timpul pentru UE să spună în mod decisiv DA, tuturor națiunilor care sunt determinate să devină parte a comunității europene”, a subliniat șeful statului polonez.
La rândul său, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a remarcat că Republica Moldova este și va fi afectată puternic din punct de vedere economic, pe termen lung, de războiul din Ucraina și în acest context a solicitat ajutor pentru antreprenorii din R. Moldova.
„Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din est din cauza luptelor care se duc pe teritoriul țării vecine. Importurile, la fel, au fost întrerupte. Antreprenorii care și-au pierdut veniturile din cauza închiderii accesului pe aceste piețe, sunt nevoiți să se adapteze rapid la noua realitate. În numele acestor antreprenori, a angajaților lor, solicităm ajutorul statelor membre ale Uniunii Europene”, a subliniat Maia Sandu.
Șefa statului a mai adăugat că R. Moldova și Polonia găzduiesc un număr la fel de mare de refugiați, raportat la numărul populației. „Și noi, și dumneavoastră știm că nu este ușor, dar alegem să ne facem datoria de buni vecini, datoria de oameni”, a remarcat președintele R. Moldova.
Totodată, Maia Sandu a apreciat susținerea Poloniei pentru demersul european al Republicii Moldova.