Senatul României a găzduit, miercuri, o conferință în memoria părintelui-martir Haralambie Balamaci, la 108 ani de la uciderea acestuia săvârșită în noaptea Sfintelor Paști în 1914.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Român de Studii și Strategii împreună cu Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române în parteneriat cu președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României și Asociația Răsăritul Românesc din Chișinău.
Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României și copreședinte al Partidului AUR, a subliniat că este „onorat să găzduim astăzi, la Senat, o conferință dedicată acestui erou al Albaniei și, cu voia lui Dumnezeu, și al României”.
„Părintele Balamaci a fost un apostol al educației și al credinței strămoșești care ne leagă. Pe pământ albanez am simțit o sinceră deschidere a comunității albaneze față de frații români/aromâni și cinstirea care se cuvine eroilor noștri. Nădejdea mea este să ne întărim valorile care ne animă întru o binecuvântată și solidă lucrare”, a declarat Claudiu Târziu.
Amintim că la 23 martie 1914, chiar în noaptea de Sfintele Paști, Părintele Haralambie Balamaci(e) împreună cu alți trei români, era martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că a slujit în limba română. Acești patru români fac parte dintr-o serie de circa 1.000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.