Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a efectuat o vizită de lucru în municipiul Bălți, pentru a marca, la încheierea mandatului său, sărbătorirea a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României.
Ambasada precizează, într-un comunicat de presă, că alegerea locului nu au fost întâmplătoare.
„Momentul istoric din 27 martie 1918 a fost posibil grație deciziei curajoase a Zemstvei de la Bălți, care a fost prima zemstvă din Basarabia semnatară a actului de Unire cu România”, a subliniat ambasadorul.
Programul vizitei de lucru a cuprins ceremonia de decernare a medaliei „Centenarul Marii Uniri” și brevetului aferent lui Nicolae Bulat, profesor, istoric și scriitor, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.
„Prin această Medalie conferită de președintele României, E.S. Klaus Werner Iohannis, dorim să vă mulțumim dumneavoastră și înaintașilor dumneavoastră și să ne aducem cu toții aminte de momentele istorice remarcabile care ne-au caracterizat pe noi ca popor și care au făcut ca astăzi să fim ceea ce suntem”, a mai spus diplomatul.
În cadrul întrevederii cu primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, ambasadorul României a subliniat caracterul special al relațiilor de parteneriat strategic dintre România și Republica Moldova și susținerea fără rezerve și transpartinică a parcursului european al acesteia.
De asemenea, a reamintit despre donațiile recente de alimente, produse de primă necesitate, carburanți și păcură pe care România le-a făcut autorităților din Republica Moldova pentru a gestiona eficient criza refugiaților din Ucraina datorată agresiunii militare a Rusiei declanșată împotriva acestei țări.