Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat, la Cimitirul Bellu din București, o slujbă de pomenire pentru Elena Alistar, singura femeie din Sfatul Țării Basarabiei care în data de 27 martie 1918 a votat unirea cu țara mamă.
La slujba de pomenire, oficiată cu ocazia împlinirii a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România, au participat și membrii Asociației Pro Basarabia, , preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor și din R. Moldova.
În cuvântul rostit, Episcopul Basarabiei de Sud a vorbit despre personalitățile implicate în realizarea acestui ideal național și despre rolul Elenei Alistar în promovarea și implementarea Unirii.
„Pe lângă marile personalități, Pan Halippa, Ciurunga, pe lângă toate câte au fost acolo, a mai existat o figură smerită, dar foarte însemnată, a Elenei Alistar. Era o femeie foarte respectată, fiind aleasă în Sfatul Țării a rămas după aceea în conștiința basarabenilor ca o femeie puternică, o femeie demnă care a avut un rol însemnat la promovarea și extinderea Unirii”, a subliniat Preasfințitul părinte Veniamin.
Din cauza celui de Al Doilea Război Mondial, în 1940, Elena Alistar se refugiază la Iași, iar la scurt timp este arestată de regimul comunist. În cele din urmă, se stabilește la Pucioasa de unde a trecut la Domnul în anul 1955.
În Patriarhia Romană, la Catedrala Patriarhală, în multe biserici din România, dar si clericii din Basarabia în fiecare an, în ziua de 27 Martie, înaltă rugăciuni pentru făuritorii unirii si marele personalități basarabene care au avut un rol providențial în secolul trecut atât la realizarea Unirii, dar și la redeșteptarea națională de la sfârșitul secolului al XX-lea.