Peste 13.000 de tone de mere produse în Republica Moldova, din recolta anului 2021, au fost exportate pe alte piețe de desfacere decât cea din Federația Rusă, precum Uniunea Europeană, Asia Centrală, Golful Persic și Africa de Nord, a anunțat Asociația Moldova Fruct.
Conform agenției, peste 2.000 de tone de mere au fost deja transportate spre noile destinații prin intermediul containerelor maritime și pentru prima dată merele din Republica Moldova au fost exportate în Germania, Kuwait, Malaysia și Kârgâzstan.
„Necesitatea diversificării pieței pentru mere era pe agenda horticultorilor moldoveni de mai bine de 10 ani, însă a devenit o problemă acută când a început războiul din Ucraina. Testarea noilor opțiuni de comercializare a merelor proaspete a fost inițiată în 2017 de Asociația Moldova Fruct. Astfel, dacă merele moldovenești din recolta anului 2020 au fost exportate în nouă țări, atunci merele recoltate în 2021 au fost exportate în 25 de țări”, menționează reprezentanții asociației.
Potrivit comunicatului, Republica Moldova exportă 64% din produse agricole pe piața Uniunii Europene, iar 97% din exportul total de mere de 240.000 de tone se transporta pe piața de desfacere a Federației Ruse. Însă în sezonul curent, august 2021-martie 2022, cota Federației Ruse a scăzut cu 7% și se va reduce în continuare pe fundalul războiului declanșat în Ucraina și a sancțiunilor internaționale aplicate asupra Federației Ruse. În prezent, se estimează că circa 100.000 de tone de mere sunt depozitate în frigoriferele din Republica Moldova.
Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, Moldova Fruct a comunicat, la începutul lunii martie, despre dorința extinderii potențialilor cumpărători în comercializarea merelor, în contextul crizelor apărute în sectorul agricol după declanșarea războiului ruso-ucrainean.