Guvernul României pregătește un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova în valoare de 10 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București, în cadrul intervenției susținute în deschiderea Conferinței internaționale de sprijin pentru Republica Moldova de la Berlin.
Decizia respectivă este luată într-o perioadă în care sprijinul pentru Republica Moldova este deosebit de necesar și reconfirmă implicarea constantă și fermă a României în asigurarea stabilității și dezvoltării Republicii Moldova.
„Bilateral, România oferă Republicii Moldova un pachet de sprijin substanțial de granturi care cuprinde: 100 milioane euro sub formă de granturi bazate pe proiecte; acest nou pachet a fost convenit la ședința noastră comună de Guvern de la Chișinău din februarie; și suntem pregătiți să primim de la partenerii noștri din Chișinău propuneri de proiecte de dezvoltare pe care în curând vom începe să le implementăm; diverse donații în natură, de peste 70 de tone, pentru a ajuta la ameliorarea stresului de cazare a refugiaților și pentru a consolida securitatea energetică a țării; la acest ultim punct, menționez donația de combustibil în valoare de 3,8 milioane de euro. În același timp, am plăcerea să vă anunț că România a decis să acorde bani noi pentru a sprijini bugetul Republicii Moldova în aceste momente critice – un grant de 10 milioane euro”, a declarat Bogdan Aurescu în deschiderea evenimentului.
De asemenea, șeful diplomației de la București a vorbit și despre ideile României cu privire la câteva priorități cheie „pe care trebuie să le concentrăm pe termen mai lung, în sprijinul Guvernului de la Chișinău”.
Astfel, oficialul a remarcat că o asistență financiară robustă este esențială, „care să ajute autoritățile să facă față crizei energetice, să stabilizeze finanțele publice și să susțină obiectivele actualului Guvern de a implementa reforme, de a întări statul de drept, de a moderniza instituțiile publice și de a susține nivelul de trai”.
El a vorbit și despre securitatea energetică a R. Moldova, subliniind în acest sens că se caută opțiuni alternative de aprovizionare, cum ar fi Azerbaidjan, dar și că România va găzdui în propriile capacități de stocare gaze aparținând Republicii Moldova. „Și ne gândim să construim o capacitate de stocare a gazelor moldovenești pe teritoriul României. În orice scenariu, gazoductul Iași-Chișinău, recent finalizat, va juca un rol central”, a menționat Aurescu.
De asemenea, pentru a susține și a avansa agenda de reformă, ministrul de Externe al României a propus înființarea unui Grup de Sprijin pentru R. Moldova în cadrul Comisiei Europene, care să reunească personal din diferite domenii de politică.
În cadrul intervenției sale, oficialul a mai anunțat că România va găzdui, la București, cea de-a doua conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.
Menționăm că Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, co-prezidează alături de omologii săi din Germania și Franța o conferință internațională de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Conference), care se desfășoară la Berlin.